Andalusia
ANDALUSIA

Andalusia on suurin Espanjan 17 itsehallintoalueista ja se on kuuluisa flamencosta, "Feria" -juhlista, härkätaisteluista ja intohimostaan.

Se on maa, joka on sekä synnyttänyt että inspiroinut suuria kirjailijoita, runoilijoita, näyttelijöitä ja taidemaalareita. Andaluciassa syntyi myös Pablo Picasso 17. vuosisadalla. Hän toimi kuninkaallisena taidemaalarina Velasquezille. Rondassa asui kirjailijoita kuten Ernest Hemingway ja Laurie Lee. Se on kaikkien aikojen tunnetuimman oopperan Bizet'n Carmenin synnyinsija. Ja se on ainutlaatuinen paikka, jossa itä kohtaa lännen, se on eksoottinen sulatusuuni juutalaisuudelle, mustalaisuudelle, maurien kulttuurille sekä ja kristittyjen aikakaudelle. 

Kun maurit hyökkäsivät Espanjaan 8. vuosisadalla alueesta tuli mahtava El Andalusin valtakunta ja sen pääkaupunkina toiminut Cordoba muutettiin ​​käsittämättömäksi vaurauden, hienostuneisuuden, kulttuurin ja oppimisen keskukseksi, joka oli vertaansa vailla kaikkialla koko länsi- ja islamilaisessa maailmassa.

Legendan mukaan islamilainen El Andalus pyysi Allahilta viittä asiaa - kirkasta sinistä taivasta, merta täynnä kaloja, puita täynnä kaikenlaisia ​​hedelmiä, kauniita naisia ​​ja oikeudenmukaista hallintoa.

Allah myönsi heille kaiken muun paitsi viimeisen sillä perusteella, että jos kaikki viisi lahjaa olisi suotu, valtakunnasta tulisi älytön paratiisi.

Ja Andalucia on juuri niin lähellä paratiisia kuin se on tänä päivänä mahdollista. Sen alueet on siunattu kauniilla maaseudulla, majesteettisilla vuorilla ja 900 km rantaviivalla, joka on tehnyt siitä yhden maailman suosituimmista lomakohteista.


Olipa sitten osa puhallettavia banaani veneitä, koko yön kestäviä diskoja tai upeaa maurien arkkitehtuuria ja keskiaikaisia ​​kyliä, Andalusialla on vastustamaton vetovoima.


Valtaosa lomailijoista suuntaavat matkansa kuuluisalle rannikolle - Costa de la Luz, Costa del Sol, Costa Tropical ja Costa Almeria - jotka tarjoavat loistetta, glamouria ja vauhdikkaita perheen viihdekeskuksia. 


MAAKUNTA

Vaikka rannikko houkuttelee lomalaisia ja ripauksen pop-tähden elämää, Hollywoodia ja miljardööri jahteja, sekä eri maiden turisteja. 

Lähtö pois rannalta sisämaahan tuokin jo toisen maailman,  "valkoisia kyliä" ja mukulakivikatuja ja hidasta elämää, joka näyttää tuskin muuttuneen vuosisatojen aikana.  


Se maailma on upean vihreä, rinteillä perinteisiä maatiloja joita vartioi upeat espanjalaisen imperiumin kotkat.

Ja se on maailma, josta löydät Espanjan kiehtovimmat kaupungit - Sevilla, Cordoba, Cadiz ja Granada - ne vie kävijää historiassa taaksepäin - 17. vuosisadan maurien valtakaudesta aina Espanjan imperiumiin.


Andalucian historiallinen kohokohta, upea arabien "Mezquita" Cordobassa on maailman kolmanneksi suurin moskeija joka rakennettiin aikana, jolloin se oli kaikkein äveriäin kaupunki planeetalla - ja Granadan Alhambran palatsi on tänään yksi eniten vaikuttavimmista arkkitehtuurin uroteoista.


Granadasta koilliseen sijaitsee Euroopan ainoa aavikko, paikka monille Hollywoodin Spagetti westerneistä tutuksi tulleeksi. Alueelta löytyy myös kuuluisat luolatalot joissa 21. vuosisadalla luola asukkaat elivät kuin Hobitit. Kaivoivat kotinsa pehmeään kiveen. Näissä asutaan vielä tänä päivänäkin.  


Sierra Nevadan vuoristossa, kaakkoon Granadasta, sijaitsee Euroopan eteläisin hiihtokeskus.
Sierra Nevadan etelä-rinteeltä löydät yhden dramaattisimmista ja kauneimmista alueista manner Espanjassa - Alpujarran, joka toimi viimeisenä Maurien linnake alueena ennen katolisten hallitsijoiden tuloa 15. luvulla.

___________________________________________________________________________________

SUURIMMAT KAUPUNGIT

Almeria

Cordoba 

Gadiz

Granada

Huelva

Màlaga

Marbella

Ronda

Sevilla

____________________________________________________________________________________
 

ESPANJA INFO

Yleistä:

     Pinta-ala: 504.750 neliökilometriä, 194.884 neliömailia
     Asukkaita: 46.157.822 (INE 2008)
     Kielet: Kastilia espanja (virallinen kieli)
     Katalonian, Galician, Valenciano, Vasco (ovat myös virallisia kieliä autonomisilla Katalonian, Galician, Valencian ja Baskimaan vastaavasti)
     Uskonto: 99% roomalaiskatolinen
     Pääkaupunki: Madrid
     Valtiomuoto: perustuslaillinen monarkia
     Valtion päämies: kuningas Juan Carlos
     Puheenjohtaja: Mariano Rajoy

Vierailijat:

     Matkailu: 57,4 miljoonaa kävijää vuodessa (2008)
     Valuutta: Euro (Exchange Rate)
     Luottokortit: Visa, Eurocard, American Express, MasterCard, Diners Club ja Access on laajalti hyväksytty.
     Viisumi: ei viisumia EU-passin haltijoille. Yhdysvaltain ja Kanadan kansalaiset voivat ​​oleskelee enintään 90 päivää.
     Aika: GMT / UTC + 1 tunti
     Sähkö: 220V


Maantiede:
Espanja sijaitsee Iberian niemimaalla, josta se vie noin 80% (loput 20% Portugali), Lounais-Euroopassa. Pohjoisessa Espanjassa maa rajoittuu Ranskaan ja Andorran Pyreneille.

Lisäksi Espanjalle kuuluu Baleaarien saariryhmä (Mallorca, Menorca ja Ibiza) Välimerellä, Kanariansaaret Atlantilla sekä Marocon rannikkolla Ceuta ja Melilla, jotka sijaitsevat Pohjois-Afrikassa.

Espanja on kolmanneksi laajin maa Euroopassa ja viidenneksi suurin väestöltään.

Maassa on viisi suurta vuoristoaluetta ja noin 50% sen alueista sijaitsevat korkeilla alueilla.

Maisemat ovat hyvin erilaisia​​, jotkut melkein aavikon kaltaisia, toiset vihreitä ja hedelmällisiä, ja tietenkin on pitkät rannikot aina itään Välimerelle - Pyreneiltä Gibraltarille saakka ja lännessä (suurin osa Iberian niemimaan länsirannikolla) pitkin Atlantin ja Cantabrian meriä.


Rannikot 

Gulf of Almeria, jota usein kutsutaan "Costa de Almeria" on 217 km pitkää rantaviivaa Almerian maakunnassa. Kaakkois Andalusiassa Granadan ja Murcian maakuntien välillä.

Tämä luonnonkaunis rannikko on hyvin vaihtelevaaleveät ja pitkät hiekkarannat sekä pienet lahdet, kuivaa autiomaata sekä vihreitä keitaita, hedelmä ja vihannes istutuksia, metsiä ja mahtavia vuoristoja.


Etelä-Espanjan rannikolla, joka tunnetaan nimellä Costa del Sol (Sun Coast), on yksi suosituimmista matkakohteista koko Euroopassa.

Costa del Sol ulottuu yli 300 kilometrin päähän Gibraltarin salmesta itään ja Granadan maakuntaan, toisaalla se ​​rajottuu Costa Tropicaliin (Tropical Coast). Suurin osa Costa del Solia kuitenkin kuuluu Málagan provinssiin.


Costa de la Luz ("Coast of Light") sijaitsee Lounais Andalusian maakunnassa Huelvan ja Cadizin rantaa pitkin Atlantin valtamerellä. Kirkas auringonvalo joka heijastuu laajalti ja hiekkarannat, ovat antaneet nimensä tälle rannikolle.

Costa de la Luz on pysynyt koskemattomana massaturismista monilla paikoilla ja on melkein neitsyt paratiisi. Useita luonnonsuojelualueita kulkee pitkin rannikkoa, kuten Doñanan kansallispuisto, suurin kansallispuisto Espanjassa.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mielenkiintoisia majoituskohteita Espanjassa:

Parador Espanjan kohteet täältä