24.4.2012

Ronda unelmien kaupunki


Keskellä eriskummallista Serrania de Rondan vuoristoa,  rotkon reunalla joka on 120 metriä syvä ja 70 metriä leveä kanjoni, täällä on Ronda - varmasti yksi upeimmista paikoista koko maassa.

Tuskin kukaan on koskaan pahoitellut 60 km matkaa ajella Marbellasta kapeita vuoristo teitä ylös vuorille, kun yhtäkkiä Ronda ilmestyy kuin ilmestys. "Mikään Espanjassa ei näin yllättävää kuin tämä villi kaupunki", sanoo kirjailija Rainer Maria Rilke.

Kuuluisa ja todella henkeäsalpaava, mutta Rondalla on enemmän tarjottavaa: ainoa härkätaistelu areena  Espanjassa, joka on kokonaan tehty kivestä, ja monia mielenkiintoisia rakennuksia erityisesti Maurien ajalta. Rondan iso keskusaukio on hyvin vilkas, ja useat ravintolat kutsuvat sinut maistelemaan ympäröivien vuoristojen erikoisuuksia.


Nähtävyydet:
Suuret kirjailijat, kuten Rainer Maria Rilke, Gustav Dore ja Ernest Hemingway saivat innoituksensa kirjoittamaan juuri Ronda, monien kulttuurien ja sivilisaatioiden kaupunki.
Varhainen historiaUseat esihistorian havainnot Rondasta on dokumentoitu alueen varhaishistoriasta. Tärkeimmät ovat Cueva de la Pileta, luola upeilla seinä-maalauksilla ja Dolmen de Chopo.


Lähellä Rondaa on jäänteitä roomalaisten Aciniposta. Titus Plinius mm. Amfiteatteri on erityisen hyvin säilytetty.


Izn-Rand Onda, kuten Rondaa kutsuttiin Maurien toimesta, oli yksi suurimmista kaupungeista islaminuskoisessa Espanjassa. Arabian kylpylät, silta Puente Viejo ja kaksi pientä palatsia on edelleen säilynyt tältä aikakaudelta: Casa de Mondragón ja Casa del Gigante (House of Giant), "miniatyyri-palatsia" pidetään yhtenä parhaiten säilyneistä Nazari-arkkitehtuurin esimerkeistä. Tämä rakennus on hyvin vanhaa historiaa, esimerkiksi kivi reliefit on jo foinikialaisten alkuperää.


Sen lähellä sijaitsee huvila Casa del Gigante joka on viinimuseo: Wine Museum of Ronda. Näyttely tarjoaa oivalluksia tuhansista vuosista, vanhat perinteet viinin tuotannossa ja tarjoaa myös viinin maistelua.


Valloitusten ajanjakso


Luostari Colegiata de Santa Maria la Mayor kohdalla oli ennen Maurien moskeija. Näin uudet valloittajat rakensivat omia rakennuksia vanhojen päälle.


Ylimpänä nähtävyykissä on luonnollisesti Puente Nuevo, "uusi silta", joka ulottuu yli Tajo-joen. Sen korkeus on lähes 100 metriä. Se näyttää antiikin Rooman aqueductuktilta, mutta rakennettiin 18. luvulla arkkitehti José Martin de Aldehuelan suunnittelemana.


Mielenkiintoisin kohde on Ronda Plaza de Toros,  alkuperäinen härkätaisteluareena on valmistettu kokonaan kivestä ja vuonna 1784 Uusklassiseen tyyliin. Areenan historia on myös tärkeä ja sen sisällä on myös härkätaistelu museo: legendaarinen härkätaistelija Pedro Romero perusti täällä "Escuela Rondeña" Rondanian koulun härkätaistelulle joka oli kilpailija Sevillan koululle, joka oli johtanut siihen asti.Rondan ympäristö:

Serrania de Ronda
Serrania de Rondan vuorijonosta kerrotaan legendoja enemmän kuin useimmista Espanjan alueista. Jotkut nimet, kuten Puerto de Arrebatacapas, kertoo vielä ajasta jolloin matkustajat ryöstettiin kuuluisien Bandolerosten toimesta. Nyt voit nauttia näistä suurenmoisista maisemista varmemmin.

 
Hoya de Malaga
Serrania de Rondan rajalla sijaitsee ns Hoya de Malaga, kaunis vihreä laakso hallitsee kylän ympäristöä. Valkoisten vuorten huiput - Sierra de Prieta (1.505 m) ja Grajo (1.290 m). Tekevät ainutlaatuisen kontrastin.Lisätietoja ympäristössä Ronda (joka kuuluu Málagan provinssissa) löydät osoitteesta sivulle Malaga / Retkeily.