6.9.2016

10 espanjalais drinkkiä joita jokaisen tulisi kokeilla


Vaikka tunnemme kaikki Espanjan lomaklassikon, jäähdytetyn sangrian, Espanjalla on paljon enemmän tarjottavaa juoma kulttuurissa. Tässä paikallinen opas joistakin parhaista.

Asturian siideriä pohjoisessa tai aitoa Andalusian sherryä etelässä, Espanja tuottaa joitakin kaikkein herkullisimpia juomia maailmassa.

Valenciasta virkistävä tiikeri-pähkinään perustuva horchata lisättynä ylelliseen kuumaan kuppiin kaakaota (muutama churros lautasen sivussa) antaa paikallisista juomista parhaan kokemuksen vieraillessa Espanjassa.Tinto de Verano: Vaikka Sangria on synonyymi Espanjassa monille vieraille espanjalaiset juovat paljon mieluummin Tinto de veranoa, punaviinia sekoitettuna limonadiin. Vaikka monet espanjalaiset baarit ja ravintolat huijaavat turisteja kalliilla sangrialla, ohittaa turisti helposti virkistävän lasillisen Tinto de veranoa.


Gin-tonic: Espanja on valmistanut vanhanaikaisen G & T:n uusiin korkeuksiin ja muutti nimen siinä samassa - nyt gin-tonic lausutaan Hin-tonic. Jättimäinen kaareva lasi sisältää runsaasti jäätä ja hienoja hedelmä luomuksia, Gin-tonic ovat varma juoma valinta Espanjan tyylikkäissä baareissa.

Olut: ei riitä vain kysyä "dos Cervezas por favor", kun olet Espanjassa, oluissa on useita lajikkeita kuin ehkä ymmärtääkin. Useimmat espanjalaiset tilaa"una Caña" - pieni olut - mieluummin yleensä tilataan pienempiä laseja jolloin olut pysyy kylmänä ja virkistävävä Espanjan auringon alla. Voit myös tilata "un doble" - joka on kaksi kertaa suurempi, eli "una Jarra" - Tankard. Jos haluat pullo-olutta, tilaa "un botellin". Ja jos haluatte Shandyn? Tilaa "una Clara con Limón".

Sidra: Pohjois-Espanjan alueet Galician, Asturian ja Baskimaa ovat kuuluisia siidereistään - Asturiasin osuus on 80 prosenttia koko Espanjan siiderin tuotannosta - ja juoma löytyy koko Espanjassa, varsinkin asiantuntija baareissa sitä kutsutaan sidrerías. Teatraalisuus siideriä tarjottaessa liittyy sen kaatamiseen pitämällä pulloa korkealla pään yläpuolella ja kaatamalla juomaa laajaan lasiin päästäen ilmakuplia osaksi siideriä tuo se sille kuohuviinin makua. 

Vermutti: Vermut on niin suosittu Espanjassa - la hora del Vermut - tai vermutti, juuri ennen lounasta, kun espanjalaiset, erityisesti Madridissa ja Kataloniassa, nautivat drinkkejä. Tilaa "Vermut de Grifo" tai vermuttia suoraan hanasta jolloin se on aito kokemus.
Kaakao: Et voi käydä Espanja ilman että maistaisit suklaata, con churroseja tai kaakaohetken churroseja, pitkä, donitsin kaltainen välipala on suosittu eri puolilla maata. Espanjalaista kaakao on kaukana vetisestä juomasta johon niin moni on meillä Suomessa tottuneet - se on paksu, ylellinen herkku, jota ei pidä hukata.
Txakoli: Tämä kuiva valkoviini (lausutaan chacolí) tuotetaan Baskimaassa ja on suosikki Baski tapasbaareissa ympäri Espanjaa. Aivan kuten Espanjalainen siideri, Txakoli tavallisesti kaadetaan korkealta laseihin antaen sille kuohuviini laadun.
Kalimotxo: tämä juoma (lausutaan calimocho), tulee myös Baskimaasta, se koostuu 50-50 seoksesta punaviiniä ja Coca Colaa. Se on rakastettu nuorten espanjalaisten naukkailu juomana tai ulkona terassijuomana, mutta on myös nykyisin saatavilla useimmissa baareissa. 
Horchata: Perinteisesti Valenciasta, horchataa on ehdottomasti maistettava. Se on valmistettu tiikeri pähkinöistä, vedestä ja sokerista. Virkistävä juoma on säädelty tarkastus neuvoston puolelta joka varmistaa että laatu on erinomainen. Alborayan kylä on tunnettu laadukkaasta horchatasta - ja monet orxateries tai horchata baarit löytyy myös sen kaduilta. 
Sherry: Jerezin Sherry on nimetty Andalusialaisen kaupungin mukaan, jossa viini on valmistettu. Sherry Espanjassa tarjoillaan viileänä, ei sairaalloisen makeana juomana kuten rakkaat isoäidit monissa muissa maissa sen valmistavat. Kuten samppanja Champagne alueella Ranskassa, sherry voidaan merkitä aidoksi, jos se valmistettu Jerezissä, Etelä-Espanjassa.