19.4.2012

Cordoba

Vaikuttava ja yllättävä Cordoba oli yksi tärkeimmistä pääkaupungeista Euroopassa esihistoriassa. Ihmisiä oli eri kulttuureista ja uskonnoista - juutalaiset, muslimit ja kristityt - jotka elivät rauhassa keskenään ja tärkeät filosofit, tiedemiehet ja taiteilijat asuivat täältä.

Tutkiessa Cordoban kulttuurista taustaa löydät varmasti mielenkiintoisia uusia näkökohtia sen suurista muistomerkeistä - ennen kaikkea maailmankuulu Mezquita, maurien moskeija - ja museot.

Toisaalta Córdoba on myös erittäin vilkas kaupunki joka edustaa ehkä parhaiten Andalusian perinnettä, Flamencoa ja härkätaisteluja, ja on varmasti yksi kaikkein houkuttelevimmista kohteista Etelä-Espanjassa.


Mezuitan ympäristö

Archiepiscopal Palais: sen sisusta on sisustettu goottien tyyliin

Puerta del Puente: Tämä ovi oli alunperin osa Arabialaista seinää, mutta se muutettiin renessanssityyliin.

Puente Romano: Roomalainen silta kulkee yli Guadalquivir joen, jossa on 16 kaarta ja kerran se kuului osaksi Rooman Via Augustaa. Sen keskimmäiselle osalle lisättiin monumentti: San Rafael, kaupungin suojeluspyhimyksen kuva, 17. vuosisadalla.

Torre de Calahorra: Arabien linnoitus on eteläpäässä Puente Romanoa, alunperin se koostui kahdesta tornista joita yhdisti kaari, johon lisättiin kolmas torni 14. vuosisadalla.Alcazar de los Reyes Cristianos

Kristittyjenkuninkaan palatsi on rakennettu 1328, Alfonso XI aikakautena, se oli hänen asuinpaikka kunnes Granada valloitettiin. Täällä pidettiin vankina maurien kalifi Boabdilia. Sisätiloissa on arabialainen kylpylä, roomalaisia ​​mosaiikkeja ja sarkofagi, joka on marmoria 3. vuosisadalta. Alunperin oli neljä tornia Alcazarin kulmissa, joista kolme voidaan nähdä vielä tänään: Torre de Los Leones, vanhin, joka muodostaa sisäänkäynnin palatsiin, kahdeksankulmainen Torre del Homenajeand, Torre del Rio. Neljäs torni, Torre de la Vela, tuhoutui 19. vuosisadalla.


Museot
 
Arkeologinen museo: Renesanssi palatsin sisätiloissa ja erityisesti kiinnostavaa siellä on vanha Iberian Leijona Nueva Cartella, Roman johtaja Drususin visigoottien aarre Donjimeno.

Museum of Arts, vanhan Hospital de la Caridad de los Reyes Católicosin tiloissa, on merkittävä kokoelma maalauksia ja veistoksia, mm. Zurbaran, Murillo, Goya, Sorolla ja Mateo Inurria.

Museo Julio Romero de Torres on omistettu taidemaalarille, joka tunnetaan erityisesti hänen kuvistaan Cordoban naisista.

Palace of Vianassa on poikkeuksellinen kokoelma huonekaluja, seinävaatteita, keramiikkaa ja maalauksia sekä kirjasto jossa on 7000 nidettä. Itse rakennusella on 14 pihaa ja kauniita puutarhoja.

Fiestat ja kansanjuhlat

Pääsiäisviikolla, Semana Santa, on erittäin tärkeä juhla Cordobalaisille.  Kulkueet on koristeltu kauniisti kuvin ja pyhimysten patsain, mukana on Nazarenos miehet tyypilliseen takkiinsa puettuina ja huput päässä, jotka kattavat koko kasvot paitsi silmät.

5.-
12. toukokuuta on keskellä kaupunkia festivaali "Patios Cordobeses", jossa kaikkein kaunein ja koristeellisin sisäpiha palkitaan.

Cruces de Mayo on toinen tyypillinen juhla. Koko kaupunki on koristeltu ristein ja valtavilla määrillä kukkia.

Oliiviöljyä tuotetaan suurissa erissä Cordoban alueella ja se on tärkeä ainesosa monissa tyypillisissä ruuissa alueella.

Gazpacho ja Salmorejo, herkullisia ja virkistäviä kylmiä keittoja, pääasiallisesti muussattu vihanneksia ja oliiviöljyä, on välttämätön ruoka kuuman kauden aikana.

Jamon, kinkku, joka on tuotettu poikkeuksellisen laadukkaasti erityisesti Valle de los Pedrochessa. Salchichón de Pozo Blanco, tyypillinen makkara, Cana de Lomo ja morcilla, veri makkara, ovat erikoisuuksia.

Huolimatta kuumassa ilmastossa, on tietysti myös lämpimiä ruokia: kannattaa kokeilla erityisesti ragouts ja oxtail, Estofado de Rabo de Buey ja karitsaa, Cordero en Calderetaa.

Tyypillinen jälkiruoka näyttää enimmäkseen Arabi vaikutteiselta: Alfajores, tehty manteleista ja hunajasta Pestiños, makea, paistettu öljyssä ja peitetty hunajalla, ja Pastel Cordobes'ssa jotka ovat tunnetuimpia.


Cordobasta lisätietoa:
www.aboutcordoba.com/