26.9.2014

Kymmenen parasta Espanjalais elokuvaa kautta aikain

1. Abre los Ojos / Open Your Eyes. Komea, rikas mies rakastuu hänen unelmiensa naiseen (Penelope Cruz), Elokuva sisältää odottamaton sarjan painajaismaisia juonenkäänteitä.
Ohjaus: Alejandro Amenábar, Hollywood (mm. elokuva "Vanilla Sky" Tom Cruise ja Penelope Cruz)
 
2. Todo Sobre Mi Madre / All About My Mother: Tämä Oscar-palkittu mestariteos kertoo surevan äidin transvestiitti ex-miehestä joka saapuu ilmoittamaan hänelle heidän teini-ikäisen pojan kuolemasta. Monien mielestä tämä on Pedro Almodóvarin suurin elokuva. Entertainment Weekly -lehden Lisa Schwarzbaum kutsui sitä "upea synteesi kaikesta siitä, mitä on aina kiinnostanut häntä - ylpeät naiset, kauniit pojat, kauniit kuningattaret, grand filmitähdet, villi taustakuva".
 
3. El Espíritu de la Colmena / Mehiläispesän henki: brittiläinen kriitikko Derek Malcolm kutsui sitä "yksi kauneimmista elokuvista jota on koskaan tehty Espanjassa, tai missä tahansa viimeisten 25 vuoden aikana". Sijoittuu Castillian ympäröivälle maaseudulle ja 1940 luvulle, elokuva nähdään uteliaan kahdeksan-vuotiaan Anan silmin, joka nähtyään elokuvan Frankenstein, vakuuttuu siitä että hirviö vaanii hylättyjä taloja hänen kylässään. 
 
4. Los Lunes al sol / maanantaisin auringossa: elokuva alkaa viestillä "Tämä elokuva ei perustu tositapahtumiin, se perustuu tuhansiin". Se on melkein kuin johtaja Fernando León de Aranoa tiesi mitä oli tulossa Espanjassa, kun vuonna 2002 hän kuvasi vahingolliset vaikutukset työttömyyden aiheuttamana telakkatyöntekijöille maan pohjoisosassa. Javier Bardem ja Luis Tosaril todistavat näyttelijä taidoistaan todellisen taidonnäytteen.  Elokuva on liikuttava ja hyvin todellinen draama. 
 
5.
Hable Con Ella / Puhu hänelle: Benigno (Javier Cámara) ja Marco (Dario Grandinetti) muodostavat ystävyyden siteen etsiessään koomasta heränyttä tyttöystävää yksityisellä klinikalla tarinat avautuvat takautumina. Rolling Stonen Peter Travers sanoi seuraavaa koskien Almodóvaria hänen toisen Oscar voiton kynnyksellä: "toimijat ovat erinomaisia​​, valaisevat neljä eri kuvakulmaa yksinäisyydestä, että ankkuroi elokuvan, kuinka iskut elämässä hermostuttaa meitä".
 
6. Tesis / Thesis: elokuva-alan opiskelijasta joka tutkii materiaalia opinnäytetyönään. Audiovisuaalisesta väkivallasta tulee vedetyksi maailmaan tappavan "nuuska elokuvan" kuvaus. Esikoiselokuva ohjaaja ja yhteistyössä kirjailija Alejandro Almenábarin kanssa. Elokuva arvostelu-sivusto Rotten Tomatoes kutsui sitä "tukahduttava trilleri, joka ei ole vain äärimmäisen jännittynyt ja jännittävä, mutta myös kunnioittaa katsojan älykkyyttä ja pitää meidät kiinnostuneina."
 
7. El Laberinto del Fauno / Faunon Labyrintti. Aika liikkuu v.1944 jälkeisessä sisällissodassa Espanjassa, ujo tyttö ihastuu satujen maailmaan ja ajattelee jopa fantasiamaailmassa paeta väkivaltaa joka tuo hänen elämäänsä myös hänen uusi isäpuoli, sadistinen armeijan kapteeni. Voitti: 3 Oscaria (3 lisää ehdokkuutta), 3 BAFTAs, 8 Goyas (6 lisää ehdokkuutta) Chicago Sun-Timesin Roger Ebert kutsui sitä "yksi suurimmista kaikkien aikojen fantasia elokuvista." 
 
8. El Bola / Pellet: Pablo, tai El Bola kuten hän on lempinimeltään, on 12-vuotias poika joka kokee väärinkäyttöä kodissaan Madridissa. Löytää uuden elämän ystävien ja hänen perheensä kautta. Emotionaalinen, elokuva voitti Juan José Ballesta Goya (espanjalainen Oscar) paras tulokas 2000 palkinnon.
 
9. La Comunidad / Common Wealth: "taitavasti muotoiltu kieli poskessa triller, se pelaa kuin Hitchcock ristissä Monty Python ja Pedro Almodóvar," näin BBC: n elokuva arvioijat sanovat. Ohjaus Alex de la Iglesia, elokuva kertoo tarinan 40 vuotiaan Juliasta (Carmen Maura), joka todettuaan että kuolleen naapurin asunnossa on valtava määrä rahaa, taistelee rakennuksen muiden asukkaiden kanssa aina kuolemaan saakka saadakseen rahat. 
 
10. Los Santos inocente / Pyhät syyttömät: kultainen kappale espanjalaista elokuvaa, Mario Camus elokuva kertoo karua todellisuutta ranskalais-aikakauden välisistä eroista Espanjan maaseudulla. Äänestettiin parhaaksi espanjalais elokuvaksi 1996, elokuvan päähenkilöt Alfredo Landa ja Francisco Rabal voittivat parhaan näyttelijän palkinnon 1984 Cannesin elokuvajuhlilla.