19.10.2016

Opi uusi kieli viikossa?

Miten se on mahdollista? Jos omistaudut seitsemän päivää saavuttaaksesi yhden tavoitteen, miten kunnianhimoinen voisit olla tehdäksesi tavoitteesta totta? Voisitko mennä niin pitkälle että yrittäisit vapauttaa itsesi häiriötekijöistä ja nykyajan elämän vastuista, jotta otat kahdeksan tuntia opiskelijan työtä osaksi päivittäistä rutiinia. Tässä on seitsemän asiaa, joita olen oppinut tarkkailemalla joitakin maailman taitavimmista kielenoppijoista.

1. Tee selväksi itselle, miksi
Määrittele selkeästi tavoite aivan alussa ja sitten toimi määrätietoisesti seurataksesi reittiä tämän tavoitteen saavuttamiseksi.
Suurin kysymys on mitä kieltä haluat oppia, tunnetko kulttuuria tai kieltä jo entuudestaan. Auttaako aikaisempi tietoa sinut alkuun. Tuletko mahdollisesti tarvitsemaan kieltä lähitulevaisuudessa. Miten ylläpidät opittua jatkossa vai jatkatko kieliopintoja hieman maltillisempaan malliin alun super spurtin jälkeen.


2. Hanki lappuja
Laita sanat näkyville suoraan päivittäisessä ympäristössäsi ensi hetkestä lähtien.
Ensimmäinen operatiivinen vaihe oppimisprosessissa on koristella koko asunto muistilapuin. Tämä oli lähes seremoniallinen kosketus eläytyä sanakirja mallilla arkiaskareisiin. Sisätiloissa on lähes mahdotonta suorittaa mitään palkollista tehtävää, olipa se kahvin keittäminen tai valojen sammuttaminen jottei samalla esitellä vähintään kolme eri sanaa, jotka liittyvät tähän toimintaan.


3. Hanki oppimiskaveri


Olipa syynä kilpailu tai tunne keskinäisestä vastuun tunteesta, pelkkä kumppanin läsnäolo todennäköisesti tuo juuri oikean määrän painetta pitääkseen sinut raiteillaan.

4. Valmista Mini-motiivit
Tarvitset maamerkkejä reitille kohti tavoitetta. Nämä voivat koostua pienistä haasteista - tosielämässä esim. vuorovaikutus paikallisväestön kanssa - tilanteet pakottavat voittamaan pelon kielen käyttämiseksi käytännössä.  Onnistumisen tunne palvelee kannusteena kohti suurempia korkeuksia.
5. Syö uudella kielellä


Ympäröi itseäsi ruoalla, musiikilla ja elokuvilla, niin että mielesi on kohti kieltä ja se voi jopa laukaista lisä motivaation.

6. Käytä sitä mitä jo tiedät
Löydä mielihyvä piirtämällä, löydä yhtäläisyyksiä ja tee vertailuja kielen eri sanonnoilla. Leiki lauseilla, mieti miten voit sanoa saman asian erityyleillä.7. Vaihtelu on elämän suola

Kokeile jotain uutta joka päivä. Kuunnella musiikki kappaletta kääntäen sanat, lue sanomalehtiä, kirjoittaa tarina lapsille, yritä improvisoitua teatterista ja puhu itse vaikka koirallesi ja laittaen ruokaa samalla. Spice it up ja lisää makua kieltenopiskelun!