25.9.2014

David Cameron ilmaisi "vakavan huolensa" Espanjan käyttäytymiseen Gibraltar kysymyksessä

Mikä on nykyinen tilanne?
Espanja vastustaa keinotekoisen riutan valmistamista Gibraltarin alueen pohjoispäähän, joka koostuu uponneista hylyistä ja betonielementeistä. Se on suunniteltu antamaan meren elinympäristölle kasvualustaa ja elinmahdollisuuden, ja se lisäisi myös matkailua. Madridista sanotaan että riutta vaikuttaa paikallisten espanjalaisten kalastajien saaliin määrään. Gibraltar sanoo että nimenomaan kalastaja veneet erityisesti ovat yli-kalastaneet alueella, ja lattoi täytäntöön vuonna 1991 lain joka kieltää kalastuksen alueella.

Miten Espanja osoittanut suhtautuvansa asiaan?
Jännitteitä on syttynyt useita kertoja kuluneiden yhdeksän kuukauden aikana. Gibraltarilta kerrottiin että Espanjan poliisin moottoriveneet ovat puuttuneet huvialuksien liikkumiseen. 10000-vahva vetoomus toimitettiin hallitukselle jossa pyydettiin ottamaan tiukempaa linjaa Madridin suuntaan asiassa. Helmikuussa espanjalainen sotalaiva tuli Brittien aluevesille ja viipyi alueella 20 minuuttia, jossa se kohtasi brittilaivaston ja sitä pyydettiin poistumaan alueelta. Heinäkuun lopussa asukkaiden ja matkailijoiden oli siedettävä kolmen päivän myöhästymisiä rajalla seurauksena lisääntynyt ajoneuvojen ruuhka joita perusteltiin Espanjan viranomaisten tarkastuksilla. Espanjan ulkoministeri on nyt uhannut määrätä 50 euron maksun Gibraltarille tuleville autoille.

Emmekö ole olleet täällä jo pitkän aikaa?

Espanja on kieltänyt kallion omistuksen siitä lähtien kun Britannia valloitti sen vuonna 1704, mutta suhteet ovat harvoin olleet näin huonot sitten toisen maailmansodan. Silti Gen Francon diktatuurin aikana raja mantereelle suljettiin vuonna 1969, 16 vuodeksi.

Mitä Gibraltar sanoo?
30000 paikallista sanovat, että Madrid vain yrittää harhauttaa sen surkeilla talouden ongelmilla. He ovat päättäneet hyväksyä Britannian alueen. He voivat olla kaksikielisiä, mutta vuonna 1967 ja 2002, 98-99 prosenttia äänesti sanomalla British.

Miksi alue on niin tärkeä Britannialle ja Espanjalle?
Se sijaitsee Välimeren suulla, kalkkikivi paljastuman eteläkärjessä Iberian niemimaalla. Sillä on erinomaisen strateginen sijainti ja siellä asuu Britannian laivastotukikohta. Se oli avainkysymys sukellusveneiden vastaisessa kampanjassa molemmissa maailmansodissa. He voivat olla EU: n kumppaneita. Espanja haluaa takaisin maan,  joka kuului Kastilian kuningaskuntaan aikoinaan.


11.09.2014 Spanish news, Telegraph.co.uk