16.3.2013

Espanjassa muovi ja roskat meressä tappaa valaita

Valas löytyi ajautuneena rannikolle Granadassa. Se kuoli muovin aiheuttamiin nielemisvaikeuksiin tutkijoiden mukaan.Kymmenen metriä pitkä, 4,5 tonnin kaskelotti löydettiin kuolleena rannalla Castell de Ferrossa.

Valas oli yksi monista, jotka on ovat ajautuneet Andalusian rannoille. Valtion virkamies asiantuntijat Doñanan Biologian laitokselta ottavat näytteitä eläimistä ja selvittävät, miten ne kuoli.Biologit olivat järkyttyneitä löytäessään 59 kappaletta muovilevyä valaan sisältä, jollaisia ​​käytetään läheisten kasvihuoneiden kasvien suojeluun. 


Eläin oli nauttinut lähes 18 kiloa materiaalia.


Lisäksi havaittiin, että valas oli niellyt yhdeksän metriä köyttä jota käytetään pitämään levyt alaspäin, samoin kaksi letkua, mitaltaan 4,5 metriä.


Muovi oli aiheuttanut valaan mahan puhkeamisen, jolloin se oli kuollut.


Vuonna 2008 Olive Press käynnisti kampanjan kieltääkseen muovikassien käytön yrittääkseen pysäyttää niiden viemisen kaatopaikoille jolloin ne aiheuttavat tuhoa ympäristölle.


Uskotaan että yksittäinen muovipussin hajoaminen voi kestää jopa 1000 vuotta ja sillä välin niitä voi niellä valaat tai ne jäävät merikilpikonnien räpylöihin. Suurien muovimäärien lisäksi valaasta löydettiin kaksi kukkaruukkuihin käytettävää spraytä ja monia muita roskapaloja jotka oli ajattelemattomasti kaadettu mereen.  


Renaud de Stephanis, joka johti tutkimusta, sanoi olleensa järkyttynyt ja surullinen löydöstä.


Hän sanoi: "Ajattelin, kuka ihmeessä laittaa muovit mereen? Valaan vatsa oli räjähtänyt ja mahan sisältö oli päätynyt vatsaonteloon, se on järkyttävää."


De Stephanis, joka vietti useita kesiä Almeríassa, tunnisti esinet tyypillisiksi kasvihuoneille, jotka kattavat suuren osan Murcian ja Málagan välisellä rannikolla.


Muovi on johtava kuolinsyy 250 meren eläinlajeille, kuten kaloille, kilpikonnille ja linnuille.


Uskotaan, että kaskelottien sukeltaessa niinkin syvälle kuin 1000 metriä alas etsimään kalmareita voivat erehtyä muovia saaliikseen tai niellä sen vahingossa.Espanjan lainsäädännössä on tässäkin aukko. Nyt tarvittaisiin viranomaistyötä selvitystyöhön, syyllisten etsimiseen ja rangaistusten langettamiseen. Nämä luonnon tahalliset saastuttamiset on estettävä!