16.6.2012

Espanjan Donanan Kansallispuistoa uhkaa rakennushankkeet

Yksi Espanjan tärkeimmistä luonnonpuistoista on koti maailman uhanalaisimmille villikissoille, Iberian ilvekselle - se on nyt vaarassa menettää Unescon suojelun.

Doñana National Park - jossa asustelee myös viisi uhanalaista lintulajia - uhkaa kolme hanketta, jotka voivat olla tuhoisia sen herkkälle ekosysteemille.

YK: n kulttuuri-ja ympäristöosasto on varoittanut Espanjaa asettamalla sen puiston "Danger List"-listalle, jos järjestelmiä viedään alueella eteenpäin.Se on huolissaan ehdotetusta öljyputken vetämisestä alueelle, joka yhdistäisi Huelvan ja Extremaduran lähellä puistoa.

Lisäksi tutkijat ovat huolissaan hankkeesta ruopata Guadalquivir jokea jonka jatkuva laittoman viljelyn ongelma nakertaa puistossa joen reunoja.

Vaikka yhtäkään hankkeista ei ole vielä virallisesti hyväksytty, varoitukset tulivat kun kansainvälinen edustajista UNESCOsta vieraili alueella tammikuussa ja arvioi riskejä.

Ryhmä totesi, että olosuhteet ovat tällä hetkellä tyydyttävät, mutta ne vaativat tilanteen tarkastelua uudelleen vuonna 2013.

WWF pomo Juan Carlos del Olmo sanoi: "Donanan on osa ympäristö historiaa Espanjassa ja luonnonsuojelualue on ansainnut kaikki tunnustukset monen vuoden kovan työn jälkeen puiston säilyttämiseksi luonnontilassa.

"Valitettavasti sen rajat ovat jatkuvasti hyökkäyksen kohteena kolmelta suunnalta ja eri hankkeiden osalta, jotka voivat kaataa suojelualueen tulevaisuuden."