23.2.2012

Espanjalainen kaupunki käyttää jälleen pesetaa


Euro otettiin käyttöön Espanjaan kymmenen vuotta sitten, mutta kauppiaat Villamayor de Santiagossa ovat hyväksyneet vanhaa valuuttaa maksutavaksi, ainakin toistaiseksi.

Maksaa voi nyt joko pesetoilla tai euroilla. Villamayor de Santiago on palannut pesetaan. Sen mukulakivistä rakennetut kadut ja niillä kulkevat lammaslaumat ovat palaneet takaisin historiaan. Mutta tasangoilla La Manchassa, joka on koti Don Quijotelle, mitä tahansa voi tapahtua.

"Monet ihmiset ovat säilyttäneet vanhaa valuuttaa kotonaan", kertoo Luis Miguel Campayo paikallisten yritysten yhdistyksen johtaja. "Halusimme saada heidät käyttämään niitä."

Kaupunginjohtaja José Fernández kertoo, että rahat ovat auttanut kaupunkia selviytymään korkean työttömyyden kourissa - neljäsosa sen 3000 asukkaasta ovat työttöminä - rakennus työtä lähellä Madridia, Toledoa ja Guadalajarassa pysähtyy. "Ihmiset tulevat ostamaan Manchegojuustoa, Lammasta- ja oliiviöljyä - sitä mitä me osataan tehdä parhaiten", hän sanoo.

Kauppiaat vievät pesetat pankille Madridiin, missä ne voidaan vaihtaa euroiksi. Haluaisiko kaupunki nähdä mielellään euron jäädän pois? "Ei, en usko", sanoo Fernández. "Meidän kaikkien täytyy pysyä yhdessä."