28.9.2011

UV-säteily kesäkuukausina oli vaarallisen korkealla


Uusi Euroopan ympäristökeskuksen (EEA) raportti osoitti Espanjan ylittävän päivittäin 120 mikrogramman rajan UV säteilyä kuutiometrissä. Päiviä oli huikeat 169 päivää viime vuonna.

Tämä on kynnys, jonka uskotaan vaikuttavan terveyteen. Alailmakehän otsoni on väritön ja ​​hajuton kaasu, jota ei ihmissilmä näe suoraan vaan se on muodostunut "kemiallisesti".

Korkeat otsonipitoisuudet ilmassa voi vaikuttaa terveyteen, ärsyttää hengitystä, alentaa keuhkojen toimintaa ja aiheuttaa astmaa.

Se voi myös vahingoittaa ympäristöä.

Yhteensä 17 Euroopan maassa oli yli 25 päivää, joissa taso ylittyi johtuen saman aikaisesta yhdistelmästä korkeita lämpötiloja ja liikenne höyryjä.

Useimmat näistä tuli kesäkuukausina.

Ympäristöjärjestöt arvostelevat hallitusta ja paikallisia alueita varoitusten antamisesta vasta kunnes taso saavuttaa 180 mikrogrammaa kuutiometrissä.

Espanjan pahiten kärsivä kaupunki on Lorca, Murciassa, jossa viime vuonna oli järkyttävät 127 päivää jolloin ilmasto meni yli turvallisuusrajan.

"He kutsuvat sitä kaupungin auringoksi. Jolloin lämpötila ei laske alle 35 asteen aina elokuun loppuun saakka ", sanoi Murcian ympäristö pomo Juan Carlos Casado.

"Jos otsonia on niin hyvin vähän on tehtävissä."