29.9.2011

Kippis luomuviinit!


Viiniviljelijät - suurin osa ulkomaalaisia - tekevät orgaanista viininvalmistusta lähellä Rondaa.


Jon Clarke
Martin Kieninger`n viinitarha
Kun arkkitehti Martin Kieninger päätti istuttaa viinitarhan pienviljelijä perheelleen lähellä Rondaa, se saattoi olla vain orgaaninen yksikkö.
Vietettyään kaksi vuosikymmentä arkkitehdin virassa, jossa hän kampanjoi ympäristön puolesta ja halusi minimoida oman hiilijalanjälkensä, hän tuskin aloittaa viiniköynnöksiensä pommituksen torjunta-aineilla.
"Olen aina ollut orgaanisuuden puolustaja ja enkä voisi koskaan kuvitella muuta", sanoo pehmeästi puhuva viljelijä viiden hehtaarin kokoisella plantaasillaan, jonne laskee oma luonnollinen Reed-allas ja kasvaa 100 puulajia.
"Ero maussa on ilmeinen ja se miten asiat ovat yhteiskunnassa juuri nyt, on orgaanisuus ja pienviljely tulevaisuutta."
"Ei ole epäilystäkään, että viini asioista päättävät ovat menossa enemmän ja enemmän orgaanisuuden puoleen tulevina vuosina. Se on maatalouden tulevaisuutta. "
Noin puoli tusinaa viinitarhoista Rondan alueella on rekisteröity luonnonmukaisiksi tai ne lähestyvät sitä.


Viininvalmistaja: Bernal at Bodega Joaquin Fernandez
Yksi tunnetuimmista, Bodega Joaquin Fernandez, on ollut orgaaninen viljelijä sen jälkeen kun hän teki istutukset 11 vuotta sitten.
Sen nykyinen viininvalmistajan Juan Bernal, 31, oppi kauppaa Bordeauxissä ja hän uskoo että korkea alue sopii erinomaisesti luomuviini viljelyyn, erityisesti rypälelajikkeiden kuten Garnachan osalta.
"Lämpimät tuulet auttavat rypäleet kypsymään ja pitää ne terveinä aina sadonkorjuuseen asti."
Parantaakseen luonnollista ecosysteemiä, viiniköynnökset istutetaan lähellä oliiveja ja tammia sekä aromaattisia kasveja kuten rosmariini ja laventeli.
"Luomuviljelyn kauneus on siinä, että useimmat tuholaiset pysyvät kurissa niiden luonnollisista vihollisista johtuen".
"Se on vaivalloinen työ, joka kestää vuosia saada toimimaan. Ja vielä sen jälkeen on työskenneltävä tiiviisti koko ajan säilyttääkseen herkän tasapainon eläimistön ja kasviston kanssa.


Karl Enkvist hänen Bodega
Ruotsalainen viininvalmistaja Karl Rickard Enkvist on luonut todellisen Shangri-Lan, joka todella sulautuu luonnon ekosysteemiin, vaikka myös tammia löytyy hänenkin tilaltaan.
Kovan työn jälkeen on hänen viinejä sertifioitu orgaaniseksi. Hän ja hänen vaimonsa ovat taistelleet kaikista vaikeuksista huolimatta tuottamaan espanjalaista punaviiniä.
He tuottavat myös ihanan makeaa Moscatel ja Chardonnay viiniä. Pullot ja markkinointi ovat löytäneet oman tyylinsä.
Takaisin Rondaan, josta löydät myös Federico Schatzin, saksalaisherran, joka on kokeillut luomuviljelyä alueella jo 1990-luvun alusta lähtien.
Hänen luonaan on ilo käydä, ei vain siksi, että hän tuottaa kymmenkuntaa erilaista viiniä, mutta myös siksi, että hän voi näyttää sinulle toimialansa vahvuuksia,  aurinkopaneeleja ja lintujen pesiä - kaikki kiitos orgaanisen ekosysteemin - kaikkialla Andalusiassa.


Edelläkävijä: Juan Manue Vetas
Viimeisenä, muttei vähäisimpänä, sinun kannattaa käydä viinitarha Vetasilla, josta löydät aidon boutique Rosendahlin. Pinta-ala on vain kaksi hehtaaria. Käyttämättä torjunta-aineita tila on biodynaaminen.

 
Rondan viinien
tulevaisuus on vihreä.