12.9.2011

Costa del Solin edustalle mahdollisesti Repsolin malminporauslauttaMaailmanlaajuinen Greenpeace ryhmä on vaatinut välitöntä malminetsintähankkeen lopettamista, mikä saattaa aiheuttaa kroonisen saastumisen aurinkorannikolle ja pysyviä vaikutuksia meren eliöstöön.

Espanjan ministeri Sara Pizzinato vaatii, että ehdotettu ohjelma poistettaisiin "sen toteutuminen aiheuttaa valtavia riskejä vuotojen, tulipalojen ja saastumisen muodossa".

Hän väittää, että joidenkin pahimpien seurausten alueella olisivat kilpikonnat ja tonnikala, jotka ovat jo nyt Välimerellä suurissa vaikeuksissa, koska liikakalastus ja saastuminen verottavat niitä.

Ja hän lisäsi, että yksi niistä alueista joka tällä hetkellä eniten vaikuttaa meren eläimistöön ja on uhanttuna on Calahondan edustalla sijaitseva merieliöstöpeite, joka on EUn tutkittavana.

Alueella on yli 1000 lajia meren eläimistöä ja noin 400 kasvilajia.

Lisäksi ryhmä kertoo, että porauslautalla voisi olla "vakavia seurauksia" sekä matkailulle että kalastukselle; aloille, jotka ovat "olennaisia talouteen."

Ympäristöministeriö näytti öljyjätti Repsolille vihreää valoa projektin eteenpäin viemiselle jonka mukaan myös se tarjoaa useita ehtoja minimoida ympäristövaikutuksia.

Näitä ovat mm. onnettomuuden hillitsemisen suunnitelma ja että poraus tehdään helmi-huhtikuussa jolloin vältetään valaiden ja lintujen muuton ja matkailukauden huippukohdat.

Repsol on sanonut opiskelevansa kaikki rajoitukset ennen kuin se päättää mennä hankkeessa eteenpäin ja  käynnistämiseen asti.

Marbellan kaupunki on jo vastustanut hanketta, joka on yhdeksän kilometriä etelään Mijaksesta ja 12 km lounaaseen Fuengirolasta.


Uutinen porauslautan onnettomuudesta Espanjassa, Castellonessa.
http://www.typicallyspanish.com/news/publish/article_31754.shtml