6.3.2011

Espanjan kuuluisuudet Vol 1. - Robert Capa

Espanjalla on myös oma osansa kuuluisia ihmisiä, jotka ovat vaikuttaneet maahan.

Tässä tarkastelemme ihmisiä, jotka ovat olleet tärkeitä Espanjassa ja vastaavasti miten Espanja on vaikuttanut heidän elämäänsä.

Mukana on ulkomailla syntyneitä henkilöitä, jotka ovat olleet tärkeitä muotoiltaessa Espanjan historiaa, ja jotka jatkossakin ovat mukana edistämässä Espanjan rikasta kulttuuria.


Robert Capa

Robert Capa, Unkarissa syntynyt valokuvaaja vastaa kahdesta kuuluisimmasta sotaan liittyvästä valokuvasta: "sotilaan kaatuminen" D-Day 06/06/1944.
Capa syntyi vuonna 1913 Budapestissa, Unkarissa. Kun hän opiskeli valtiotieteitä Berliinissä hän joutui myöhemmin pakenemaan maasta natsien vuoksi. Pariisissa 1934 hän muutti nimensä amerikkalaiseksi "Robert Capa". Capa antoi tämän nimen avulla turvapaikan Gerda Pohorylle, Saksan juutalais pakolaiselle. Gerda itse otti uuden nimen Gerda Taro. Taro kuoli Madridissa vuonna 1937, kun Capa oli työmatkalla. Tiettävästi he olivat kihloissa ja Capa oli musertunut hänen menetyksestään.
Sisällissota Espanjassa oli ensimmäinen suuri kampanja Capa uralla. Sisällissodan aikana Capa kuvasi pelottavia kuvia vuosina 1936-1939. Myöhemmin hän kuvasi Japanin hyökkäystä Kiinaan, World War II, Lontoossa, Pohjois-Afrikassa, Italiassa, D-Day Omaha Beachlla ja Pariisin vapautumista. Kun Capa pakeni Amrikkaan vuonna 1939 hän hävitti monta kuvaa Espanjan sisällissodan kokoelmastaan. Myöhemmin kokoelma siirrettiin Capa Estateen ja lopulta laitettiin esille International Center of Photography.
Capa matkusti Neuvostoliiton kylmän sodan aikana, mutta tämä sota ei antanut mahdollisuutta välittää hänen kykyjään. Oltuaan Tel Avivissa vuonna 1948 hän päätti kuvata myös Korean sodan. Capan lahja oli hänen kykynsä kuvata draamaa ympärillään ja samalla kaapata väkivalta maisemissa. Capa miete oli, "jos kuvasi eivät ole riittävän hyviä, et ole tarpeeksi lähellä".
Viime kädessä oli suuri riski olla niin lähellä toimintaa, joka teki kuvista kuuluisat. Capa kuoli maamiinojen toimesta Life-lehden kuvauksissa Vietnamissa Thai Binhissa 25. toukokuuta 1954. Vuonna 1947 Capa oli mukana perustamassa Magnum Photos virastoa maailmanlaajuisesti freelance valokuvaajille. Tänään Magnum Photos toimistot ovat New Yorkissa, Lontoossa, Pariisissa ja Tokiossa.