9.1.2011

Espanjan Geografia - alankoa, vuoristoa, jokia ja merta

Espanja löytyy Iberian niemimaalta Euroopassa. Alueen se jakaa Portugalin ja Gibraltarin kesken. Sen rajat kulkevat myös yhdessä Koillis-Ranskan ja Andorran kanssa.
 
Espanjassa on lähes 45 miljoonaa ihmistä, mikä tekee siitä 28. väkirikkaimman maan maailmassa ja kuudenneksi väkirikkaimman maan Euroopassa (kun Saksa, Ranska, Yhdistynyt kuningaskunta, Italia ja Ukraina). Sillä on pienin väestötiheys Länsi-Euroopassa (lukuun ottamatta Pohjoismaita). 


Espanjan pinta-ala on 505.992 neliökilometriä, joten se on 51. suurin maa maailmassa ja kolmanneksi suurin Euroopassa (Ranskan ja Ukrainan jälkeen). 


Espanja sijaitsee vuoristoalueilla. Kolme neljäsosaa maan pinta-alasta on yli 500 metriä merenpinnan yläpuolella, ja neljäsosa on yli kilometrin korkeudella merenpinnasta. Tunnetuin vuoristo Espanjassa on Pyreneillä ja Sierra Nevadassa. Sierra Nevadaan on helppo tehdä päiväretki Granadasta. 


Espanja on yksi monimuotoisemmista ekosysteemeistä Euroopassa. Alue Almerian kaakkoisosassa muistuttaa autiomaata paikoin.

 
Espanjassa on yli 8000 km rantaviivaa. 

 
Espanjassa on enemmän pinta-alaa viinitarhoilla kuin missään muussa maailman maassa. Kuitenkin, koska maaperä on kuivaa, todellinen tuotto on pienempi kuin muissa maissa.