Espanja ja sen politiikka

Faktat
 
Espanja on jaettu 17 itsehallintoalueiden: Madridin, Katalonian, Valencian, Andalusian, Baskimaa, Asturia, Galicia, Aragon, Baleaarit, Kanariansaaret, Castilla-La Mancha, Castilla-Leon, Extremadura, La Riojan, Murcian ja Navarran. Madrid on pääkaupunki on sama nimi sekä pääoman koko maassa, kun Barcelona on Katalonian pääkaupunki ja Sevilla pääkaupunki Andalusiassa. 

 
Espanjan valuutta on euro, valuutan se jakaa 17 muun Euroopan maan kanssa, muun muassa naapurimaiden Ranskan, Portugalin ja Andorran. Ennen Euroa Espanjan valuuttana oli peseta.
Espanjan monarkia palautettiin diktaattori kenraali Francon kuoleman jälkeen vuonna 1975. Monarkinen hallitsija, kuningas Juan Carlos I, on viimeinen monarkki Euroopassa ja hän pitää absoluuttista valta asemaa ja on todennäköisesti ainoa eurooppalainen hallitsija vapaaehtoisesti luovuttamaan tätä valtaansa. 


Kruununperijä, Felipe, on naimisissa entisen tv uutistenlukijan kanssa. He tapasivat  Prestige-säiliöaluksen haaksirikon tiiloilta Galiciassa. 


Vaikka José Luis Rodríguez Zapatero on nimeltään "Presidente", hän on pääministeri (presidente "on lyhenne" Presidente del Gobierno: hän on hallituksen puheenjohtaja, pääministeri maassa, vaikka tämä termiä ei yleensä käytetä ). Hallitseva puolue on vasemmisto ja keskustan PSOE (Partido Socialista Obrero Español ", Espanjan sosialistinen työväen puolue). 


Espanja vastustaa Gibraltarin suvereniteettia, joka on brittiläinen erillisalue Iberian niemimaalla.
Samaan aikaan Marokko väittää suvereniteettia Espanjaan kuuluvilla Ceutan ja Melillan Pohjois-Afrikan alueelle ja Vélez, Alhucemas, Chafarinas ja Perejilin saarille. Espanja yrittää sovittaa eroa Gibraltarin ja näiden alueiden yleensä sekavalla tavalla.