5.11.2010

Joulu Espanjassa

Jos olet viettämään joulua Costa del Solilla, ja haluat nauttia joululounasta 25. päivä hotellissa tai ravintolassa se kyllä onnistuu. Mutta jos olet pienessä kylässä sisämaassa tai jossakin kaupungeissa voit nauttia paikallisia kausi erikoisuuksia, usein lammasta ja muita ruokia. Monet perinteiset Andalusian ravintolat ja baarit voivat olla kiinni 25 päivä joten on hyvä selvittää aukio enakkoon ja varata etukäteen jouluaaton illallinen. Hinnat ovat yleensä korkeampia kuin normaalisti.

Espanjalaisissa joulukoristeissa on seimi on keskellä. Niin Andalusian kodeissa, kouluissa, kirkoissa ja monissa muissa laitoksissa - Vain suuret Andalusian kaupungit, kuten Malaga pystyttää suuren joulukuusen pääaukiolle, Plaza de la Constitución, jossa paikalliset ja vierailijat voivat nauttia juhlatunnelmasta ostosten lomassa.


Supermarketeissa näet monia perinteisiä kauden ruokia esillä. Erityisen suosittuja ovat pakatut makeiset kuten polvorones ja mantecados (makeiset / keksit), marsipaani ja monet erilaiset Turrónit (nougat). 

 
Useimmat polvorones ja mantecadoksit valmistetaan Estepan kylässä, noin 100 km päässä Sevillasta. Monta vuotta sitten, tuotteet tehtiin kotona, mutta ihmiset voivat ostaa niitä nyt suurina laatikoina yksittäispakattuina makeisina. Perinteisesti pääraaka-aineet ovat sokeri ja jauhot. Tähäb perusreseptiin on lisätty erilaisia makuja, kuten anis, kaneli ja joskus viiniä. Ne ovat hyvin suosittuja ja osa joulua.


Marsipaanit on vaarallisen herkullisia suupaloja. Ne on valettu erilaisiin muotoihin. Ihana Turrón tai nougat, on toinen suosikki joulun makeisissa ja se on usein sijoitettu keskeiselle paikalle kaupoissa. Se tarjoillaan 24. päivään asti aina Kingin päivään 6. tammikuuta, jonka jälkeen sinun täytyy metsästää niitä tai mennnä erikoisliikkeeseen niitä löytääksesi. Turrónilla on melko pitkä säilyvyysaika, joten jos todella rakastat sitä, voit ostaa ja nauttia pitkälle uudenvuoteen siitä.

Jos haluat nauttia tyypillisesti Andalusian joulusta, voit valmistaa kalkkunan. Pääruoka monissa Andalusian kodeissa on yleensä "Pavo Navideño" (joulu kalkkuna). Vaikka se voi olla paistettu kalkkuna joka normaalistikin tehdään kotona, on olemassa useita variaatioita siitä, miten se on valmistettu Andalusiassa. Alla on vain yksi monista resepteistä.


On myös monia muita ruokalajeja andalusialaiseen joulupöytään. Usein alkuruokana on, katkaravut, juustoja ja serranokinkkua joka tekee itsessään jo aterian eikä sen lisäksi tarvitse mitään muuta. Hyvä Espanjalainen puna-ja valkoviini sopii hyvin erilaisien liha-ja kalaruokien kanssa. Aperitiiviksi lasillisen "Fino" (sherry), siideriä tai virvoitusjuomia. Ensimmäinen juoma illalla saattaa myös olla jäähdytetty lasi kuohuvaa Cavaa, vaikka se on enemmänkin juhliin tarkoitettu ja juodaankin uuden vuoden aaton illallisilla (Nochevieja).