1.10.2010

Miten erottaa oikea Cava

Espanjan kuohuviini Cava tehdään samppanja-menetelmällä.

Kuohuviinit Champagne menetelmällä on erittäin kelvollinen vaihtoehto ranskan samppanjalle ja on todettava, että saat paljon enemmän vastinetta rahalle. Lähes kaikki Cava tuotetaan Kataloniassa, erityisesti Penedèsin alueella, vaikka kahdeksan eri maakuntaa on mukana tuotantoalueena. Kirjalliset viittaukset osoittavat, että viiniä on tehty Kataloniassa ainakin neljästoista luvulta. Mutta vasta 1850-luvulla yritykset alkoivat tuottaa viiniä joilla on samat ominaisuudet kuin samppanjalla ja tuotanto aloitettiin vasta 1870. Sittemmin Cavasta on tullut valtavan suosittu ja sitä myydään valtavia määriä, yli kaksisataa miljoonaa pulloa vuodessa, niin kotimaiseen kulutukseen kuin vientiinkin. Tunnetuimmat valmistajat ovat, Codorniu ja Freixenet.

Miten erottaa oikea Cava

Cava ei ole ainoa kuohuviini jota tehdään Espanjassa ja joskus kuluttajat erehtyvät hyväksymään jotain huonompia laatuja. Voit erottaa cavan sen korkista, johon on merkitty neljä tähteä. Kuten samppanja, cavassa on eri asteista makeutta. Seuraavassa sokeripitoisuus luokitukset, vaikka eri ominaisuuksia on viineissä yhden valmistajan seco maistuu niin makeammalta kuin toisen semi-seco: Brut Nature - (ei lisättyä sokeria) enintään 3 g / litreExtra Brut - jopa 6 g kohti litreBrut - jopa 15 g / litreExtra seco - välillä 12 ja 20 grammaa litreSeco - välillä 17 ja 35 g / litreSemi-seco - välillä 33 ja 50 g / litreDulce - enemmän kuin 50 grammaa litrassa.

Miltä Cava maistui?

Näet myös ehdot, kuten Brut de Brut (hyvin kuiva), Brut Gran Reserva Vintage(vuosikerta viini) ... Usein ajatellaan, että brut cava on jotenkin parempi kuin muut, mikä ei ole totta, vaikka se voi olla monipuolisempi. Tapana on nostaa malja häissä ja muissa sosiaalisissa yhteyksissä on myös ajatus siitä, että cava sopii vain aterian loppuun, josta ei todellakaan ole kyse. Viini kriitikko Carlos Delgado kertoo "yksi harvoista viineistä, jota voi juoda läpi koko aterian, yksinkertaisesti siirtymällä Brut on dulce, niin kauan kuin on tarjolla vahvaa maustettua lihaa lautasella." Hän sanoo myös, että "Cava on aina parempi tarjota aterian alussa".

Valmistus menetelmä

Cava on yleensä tehty leikkaavalla menetelmällä, eri viinirypälelajikkeiden ensimmäinen käyminen otetaan talteen, ja sekoitetaan uuteen massaan kunnes sekoitus on johdonmukaisempi. Etuna on, että tietty tuotemerkki Cava maistuu samalta joka vuosi. Jotkut ovat aina samoja rypälelajikkeita, jolloin vuosi on merkitty pulloon: nämä ovat parempia ja ilmeisesti kalliimpia Cavoja. Jälkeen leikkaamisen, viini on pullotettu ja hiiva ja sokeri lisätään. Sen jälkeen lähti liikkelle toinen käyminen ja ikääntyminen. Tämä kestää vähintään yhdeksän kuukautta ja voi olla jopa kolme tai neljä vuotta, on hyvin erityisiä Cava lajeja. Prosessi nimeltä "riddling ja disgorging" on seuraavaksi vuorossa. Pullot varastoidaan lähes ylösalaisin niin, että sedimentin laskeutuessa korkit on täynnä, ne käännetään kolmenkymmenen päivän kuluessa."Disgorging" on edessä silloin, kun korkit on poistettava, sekä sedimentti (yleensä jäädytetty). Sekoitetaan samaa viiniä yhdessä tarvittava määrä sokeria, sitten lisätään korvaamiseksi menetetty viini ja syntyy lopullinen maku. Ilmeisesti prosessi on tehtävä hyvin nopeasti. Uudet tulpat otetaan sitten käyttöön ja kiinnitetään langan kanssa ennen pullojen merkitsemistä.

Cava ei parane säilytetään

Cava myydään valmiina juominen ja "riddling ja disgorging" merkitsee sitä, että käyminen on pysähtynyt. Cava pahenee iän myötä: osta se, säilytä pystyasennossa viileässä, ei kylmässä, niin vähän aikaa kuin mahdollista, ja juo se pois, mieluiten samalla viikolla. Muista, että mitä makeampi cava, se voidaan tarjoilla käytännössä huoneenlämmössä, mutta semi-seco olisi tarjoiltava hyvin jäähdytettynä.

Salud!