21.9.2010

Näe Flamingoja - matkusta Fuente de Piedraan


Pohjoisessa Malagan maakunnassa 19 km päässä Antequerasta on Laguna de Fuente de Piedra, kuuluisa kaunis laguuni. Se on suurin luonnon järvi Iberian niemimaalla, 2,5 km leveä ja 6,5 km pitkä, Se on yli 170 eri  lintu lajin paratiisi.
Se on lisäksi tunnettu Flamingoistaan, ja onkin toiseksi suurin lintujen siirtomaa Euroopassa Ranskan jälkeen. Ranskassa lintuja tavataan Camarguen alueella sisämaassa. Keväällä flamingoja parveilee Lagunassa tuhatmäärin ja niitä houkuttelee paikalle veden korkea suolapitoisuus ja sen mataluus.
Vaikka talvella järvi täyttyy ja sen neliö pinta-ala noin 15 km ², se on kausiluonteista, joten se käytännössä kuivuu aina kesällä. Ankarina aikoina Flamingoja voi tavata myös Doñanan kansallispuiston alueella etsimässä ruokaa.
Rooman aikana, suolaa puristettiin järvestä ja flamingojen kieltä pidettiin suurena herkkuna jolloin niitä metsästettiin paljon. 19.-luvulla ihmiset uskoivat, että järven vedessä oli lääkinnällisiä ominaisuuksia, joten Laguna de Fuente de Piedra ei saanut kuivua kokonaan, toisin kuin muut kosteikot Espanjassa. Vuonna 1930 suolaa yhtiö omisti järven ja uhkasi vähentää Flamingo populaatiota, joka uhkasi heidän suola tuotantoaan.
Onneksi järven ekologinen arvo oli julkista tietoa ja sen säilyttämistä tulivat puolustamaan  sankka joukko lintutieteilijöitä ja luonnontieteilijöitä. Vuonna 1988 se oli julistettu suojelualueeksi ja suojattu alue kattaa 8543 hehtaaria.
Parhaat paikat nähdä järvelle on vierailukeskuksen, Mirador de Cerro del Palon nurkilta, ja kaikkialta vaellusreitti Sendero de la Vicarían varrelta. 

Ajo-ohje laguunille Ota A45 pohjoiseen Malagasta ja sitten oikean puoleinen kaista kohti A92 Sevillaan. Tie MA454 tSierra de Yeguasin päässä johtaa Fuente de Piedra järvelle.
Vaihtoehtoisesti voit ottaa junan Malagasta kohti Cordobaa tai Sevillaajää ja jäädä pois Fuente de Piedran kohdalla, vain 500 metrin päässä vierailijakeskuksesta. 

Majoitusta 
Hotelli Fuente de Piedra - Antequera, 20 km päässä. La Casa de la Fuente B & B majoitus sijaitsee Villanueva de Algaidassa. Finca Carihuela on maalaistalo 5km Antequeraan päin ja tarjoaa B & B majoitusta.Humblebee Home B & B sijaitsee 3 km päässä Valle de Abdalajísta.
Retkeily Laguna Fuente Piedra näkymillä vuokrattavissa mökkejä, leirintäalueelta jossa uima-allas.
Eläimistö Helmikuun lopusta alkaen, tuhansia flamingoja asettuu asumaan järvelle ja pesimään sen pienelle saarelle joka tunnetaan nimellä La Colonia. Huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa flamingo poikaset kahlaavat vanhempiensa vieressä järven matalissa vesissä ja oppivat syömään vanhempiensa opastuksella. Juhannuksen tieoilla flamingot poikasineen muuttavat Afrikkaan tai asumaan muille alueille Andalusiassa, kuten Marismas del Odiel, Cabo de Gata tai Bahía de Cadiz.
Flamingojen lisäksi, järvi on myös koti monille muille lintu lajeille ympäri vuoden. Muita kosteikkojen lintuja ovat mm. haikarat, ankat, pikku kaulushaikara ja musta kaulainen grebes.
Järven alueella elää myös monia matelijoita, kuten eri lisko lajeja, esim. espanjan hiekka liskoja, Algerian hiekka liskoja, kolmivarpaiset skinksit, harmaa liskoja, hevosenkenkä käärmeitä, vesi käärmeitä ja ruoho käärmeitä. Järvi on koti myös kaneille, jäniksille, ketuille ja mäyrille.

Lisää tietoa löydät