16.9.2010

Jamon Serrano ja Jamòn Ibérico kinkut Espanjalaista herkkua


"Punaiset viinirypäleet, homehtunut juusto ja kuiva kypsytetty liha tekevät elämästämme paljon mielenkiintoisempia"

Voisi sanoa, että kinkku on kansallinen pakkomielle Espanjassa ja sekin olisi vähättelyä. Serranon kinkku on kotimarkkinoiden kalvopäällysteistä sian lihaa ja Espanjassa jokapäiväistä kinkkua. Jamón Ibérico, joka muodostaa pienen osan Espanjan koko kinkku tuotannosta on valmistettu musta päällystetystä Iberian sianlihasta (tunnetuimmat tuottajat ovat Salamanca, Jabugo ja Sierra Morena  kaupungit). Erot Jamón Serranon ja Ibéricon välillä ei ole pelkästään eläimen rotu ja kuivatus aika (Jamón Ibéricoa kuivataan 30 kuukautta), mutta myös ruokavalio. Jamón Ibérico perheen eri laatuluokat kuvastavat sian ruokavaliota lopullisen lihotusajanjakson aikana, syksyllä ennen teurastusta - bellota (ruokavalion tammenterhoja), recebo (tammenterhot ja jyvä), ja pienso (vilja).

Bellota kinkun maku on tunnistettava. Ja jos et ole sitä vielä maistanut, se yksi syy matkustaa Espanjaan. (Tarvitsetko lisää vakuuttavuutta? Lue Peter Kaminsky's Pig Perfect) Syödessäsi sitä koet uuden merkityksen lihalle - Pleasures of the Flesh. Ulkonäöltään erottuva, rikas, syvän punainen väri joka hipoo malvanväriä sekä anteliaasti marmoroitu pehmeällä, kermanvalkoisella ja herkullisella rasvalla. Tuoksu on voimakas. Makea ja pähkinäinen maku ja rakenne, joka on upottavan pehmeä, silkinpehmeä ja sulavaa rasvaa. Ei ole vaikea ymmärtää, miksi espanjalaiset kunnioittavat sitä hartaasti. Se on mystinen, hengellinen ja uskonnollinen. Sitä syödään yksin, ja jos siihen liitetään jotain seuraksi, on sopivinta liittää rasvaiset oliivit, muutama marcona manteli, kypsä viikuna tai mehevä siivu melonia, kaikki huuhdotaan kurkusta alas lasillisellä Fino sherryä.

Serranon kinkku, toisaalta, vaikka se onkin herkullisia sellaisenaan, se on myös täydellistä osana ruoanlaittoon, eikä vähiten siksi että se on edullisempi vaihtoehto.

Mustat viikunat-Mascarpone vaahto-Jamón Serrano

Se on klassinen yhdistelmä makeaa hedelmää, suolaista kinkkua ja tuoretta juustoa.

Croquetas de Jamón Serrano y Pollo

Paljon rakastettu klassikko tapaksia, joiden täytön valinnat ovat rajattomat - käytä kinkkua tai broileria jos haluat, lisää hienonnettua kovaksi keitettyä munaa, katkarapuja tai rapuja, rikastuta maidolla kinkkua tai käytä kanalientä, sherryä ja kermaa. Muista viini ja kermaa.

Habitas, Alcachofa y Guisantes con Jamón Serrano

Favas (härkäpapu), artisokka tai herneitä kinkun kanssa monin eri tavoin eri puolilla Espanjaa. Kokoa yhteen härkäpapuja, artisokkaa ja herneet ja mausteeksi minttu. Jamón Serrano lisätään suolaa ja vaikka koristeeksi silputtua kovaksi keitettyä munaa se sekä näyttää että maistuu ihanalta. Lisäksi valkosipuli paahtoleipiä.

Kreikan Jogurtti ja Appelsiinit

Omena hilloa, tuoremehua, appelsiineja ja paksua kreikkalais-tyylistä jogurttia. Sekoita jogurtti ja mehu seos pehmeästi kermaiseksi vanukkaaksi ja kaada se heldelmien päälle.

Lisää Jamon Serrano kinkku ruokaohjeita www.spain-recipes.com/spanish-ham.html