6.9.2010

Gibraltar

Nykyaika

Gibraltar on Britannian erillisalue, ja sen hallitsija on kuningatar Elisabet II, jota edustaa Gibraltarin kuvernööri. Lokakuusta 2009 lähtien kuvernöörinä on toiminut Britannian kuninkaallisen laivaston vara-amiraali Adrian Johns. Hän on vastuussa puolustus- ja turvallisuusasioista sekä Gibraltarin kuninkaallisesta poliisista.
Gibraltar kuuluu Euroopan unioniin, johon se liittyi Britannian mukana vuonna 1973.
Gibraltarin perustuslaki vuodelta 1969 takaa sille huomattavan sisäisen itsemääräämisoikeuden. 

Maantiede

Alue on 6,5 neliökilometriä laaja, mistä noin kymmenen prosenttia on vallattu mereltä. Espanjan kanssa Gibraltarilla on 1,2 kilometriä pitkä maaraja ja rantaviivaa on 12 kilometriä. 
Hallitseva maamerkki on Atlasvuoriin kuuluva Gibraltarinvuori, jonka korkeus on 426 metriä. Vuori on kalkkikiveä ja sen sisällä on lukuisia sotilaskäyttöön rakennettuja luolia ja tunneleita.
Gibraltarilla elää Euroopan ainoa apina magotti.

Raha

Rahayksikkö on Gibraltarin puntaEuro ei ole laillinen maksuväline, mutta useimmat kaupat ja ravintolat hyväksyvät pieniä euromääriä.

Liikenne

Muiden Britannian erillisalueiden sijaan Gibraltarilla on käytössä oikeanpuoleinen liikenne johtuen yhteisestä maarajasta Espanjan kanssa. 

Lentoliikenne

Gibraltarilla on kansainvälinen lentoasema. Kiitotie on rakennettu suurelta osin veden päälle ja on sikäli ainutlaatuinen, että se kulkee pohjois-eteläsuuntaisen pääkadun Winston Churchill Avenuen poikki ja katu joudutaan sulkemaan liikenteeltä aina koneiden noustessa ja laskeutuessa. Gibraltarilta on säännölliset lentoyhteydet Lontooseen ja Manchesteriin

(Tietolähde Gibraltar-Wikipedia)

Gibraltarin virallinen sivu www.gibraltar.gi
Matkailu ja shoppailu sivusto www.gibraltar.com/