7.9.2010

Gibraltar Top 3

Gibraltarille on vain 2 tunnin ajomatka Malagasta ja matka sujuu helposti moottoritietä pitkin. Ensin saavutaan La Lineaan josta kurvataan kohti Gibraltarin rajaa.

Tullimuodollisuudet ohitettuasi ajat kiitoradan läpi kohti kaupungin keskustaa. Gibraltarilla on oikeanpuoleinen liikenne joten ajaminen on helppoa:) Myös valuuttana käy euro ja ostokset sujuvat englanniksi leikiten. Alue on osittain verovapaata vyöhykettä ja esim. tupakka, alkoholi ja hajuvedet ovat edullisia.

Alueella on paljon nähtävää, tässä Top 3:

The Upper Rock

Keskustasta on opastus suoraan ylö Upper Rockille josta avautuu uskomaton näköala yli Gibraltarinlahden aina Afrikkaan saakka. Ylhäällä vuorella kulkee kapea autotie, mutta matkan voi taittaa vaihtoehtoisesti jalkaisin vaellusreittiä pitkin.

Reitin varrella tulee vastaan useita historiaan liittyviä nähtävyyksiä, kuten St Michael´s Cave, dramaattinen tippukiviluola. Kalliolla asuu myös Euroopan ainoa apinalaji hännätön Magotti. Apinoita näkee useassa paikassa ja ne ovat melko kesyjä. Niiden ruokkiminen on kuitenkin kielletty.

Great Siege Tunnels on hämmästyttävä tunneli joka kulkee Upper Rockin sisällä. Se rakennettiin 1779 - 83 ja tunneli hakattiin tuohon aikaan käsipelillä. Sisällä on kanuunoja kymmenittäin ja metelin on täytynyt olla valtava niiden puolustaessa maataan saman aikaisesti. Tunnelissa on myös näyttely sen ajan vaatetyylistä ja miten sotilaat asuivat tuona aikana.

Matkan varrella on myös Sotilaallisia makasiineja ja maan alainen kaupunki jossa elettiin tuohon aikaan. Vastaan tulee kierroksen lopussa Maurilainen linna ja 100 tonnin kanuuna.
Upper Rockin alue on osittain luonnonpuistoa ja siellä kasvaa paljon erilaisia kasvilajeja.

Delfiinit

Toinen hittinähtävyys ovat Bahía de Algecirasin edustalla uiskentelevat delfiinit. Huhtikuusta syyskuuhun järjestetään useita delfiinisafareita päivässä, mutta talviaikaankin delfiineihin pääsee tutustumaan kerran päivässä tehtävällä veneretkellä. Vain erittäin huono tuuri estää näkemästä todella läheltä tätä merten viisasta nisäkästä.

Ravintolat

Gibraltarin lukemattomat ravintolat, pubit, kahvilat ja yökerhot tarjoavat jokaiselle jotakin. Vuonna 1932 valmistunut hotelli, jo instituutioksi muodostunut neljän tähden The Rock Hotel ravintoloineen tarjoaa makunautintoja ja silmänruokaa alas lahdelle antavine ikkunoineen. Hotellin kaikkien huoneiden ikkunoista on näkymät merelle. Korkeatasoisia hotelleja ovat myös Elliot ja Caleta. Huokeampaa majoitusta tarjoavat muun muassa Cannon, Continental ja Queen's Hotel sekä Youth Hostel.

Gibraltar aiheisia linkkejä

www.lonelyplanet.com/destinations/europe/gibraltar
www.gibnet.com
www.gibraltar.gi
www.gibraltar.gov.uk
www.gibraltar.gov.gi