6.9.2010

Andalusiassa hevoset elää kuumissa olosuhteissa

Rondan vierailu keski-kesän helteessä? Säätiedot lupaavat +41 astetta, tuuli lähes olematon. Hieman aikaa mietin kannattaako lähteä vierailemaan sisämaahan jossa helle on ankarampaa kuin rannikolla...Vesi lasti mukaan, hieman suolakeksejä kassiin ja menoksi. Auton ilmastointi pelaa hyvin ja matka sujuu leikiten.

Perillä auton parkkeeraus keskustan P-taloon ja suunta kohti keskus aukiota. Argh! Kuumuus lyö vasten kasvoja...kuinka tästä visiitistä selvitään? Ei muuta kuin töppöstä toisen eteen ja kohti Härkätaistelu areenaa urheana...Mitä ihmettä? Hevonen seisoo keskellä aukiota yksinään, raskaat varustukset selässään...ei omistajaa, ei vettä, ei varjoa...kaiken lisäksi hevonen näyttää olevan vapaana. Minkään näköistä hihnaa ei ole sidottu mihinkään. Turistit käyvät silittämässä sitä ja se ei näytä reagoivat millään lailla. Onko sillä kaikki hyvin? Tippuuko se kohta jaloiltaan?

Ratsastusta pikku tytöstä lähtien harrastaneena yritän löytää vastausta siihen....onko Andalusian hevoset todella näin lämmönsietokykyisiä, että ne pärjäävät yli 40 asteen kuumuudessa kärsimättä siitä?

Ensimmäisen kerran, kun näin hevosia sidottuina pelloille paahtavan auringon alle tuntui pahalta....ei juurikaan syötävää karrelleen palaneessa maassa, ei vettä, ei varjoa minkä alle paeta paahdetta...liikkuma-ala noin 8 - 10 m. Kuinka hevosia kohdellaan näin?
Yritetäänkö niitä siedättää kestämään ankaraa hellettä, jonka aikana paikalliset ihmisetkin pysyttelevät sisätiloissa ja viettävät siestaa? Yritetäänkö niistä koulia sitkeitä kestämään kuivuutta ja pärjäämään ilman vettä? Miksi????

Rondan kierros kesti 4 tuntia ja varjoa haettiin kujilta ja kahviloista useaan otteeseen. Vettä kului reippaasti matkan aikana. Rondassa oli hellevaroitus ja paahtava kuumuus tuntui välillä melko sietämättömältä. Hiki virtasi ja illalla olo olikin melko voinupunut matkan jälkeen.