4.8.2010

Meduusa pelästyttää


"Erittäin vaarallinen" meduusa parvi kaukaisilta meriltä on uinut Déniaan, Alicanteen. Eksoottinen meduusa laji, jotka tulevat Karibian ja Tyynenmeren rannikoilta on löydetty Dénia El Rasetin rannalta. Ryhmä Alicanten yliopistosta tutkii parhaillaan meduusoja ja kertoo olennon olevan "erittäin vaarallisia" ja että niiden pisto on "erittäin kivulias".

Meduusat nähtiin ensi kertaa samalla alueella vuonna 2008, jolloin Punainen Risti hoiti yli 2000 pistoksen saanutta uimaria.


Useat rannat Costa Blancan pohjoisosassa Alicantessa suljettiin uimareilta sen jälkeen kun havaittiin laumoittain malvanvärisiä laatikko meduusoja. Meduusa on sinäänsä vaikea havaita vaalean värinstä ja leveän muotonsa ansiosta, jolloin uimari joutuu helposti piston kohteeksi.
Alicante on yksi suosituimmista lomakohteista Costa Blancan alueella, joka houkuttelee noin kaksi miljoonaa ulkomaista matkailijaa vuodessa - 40 prosenttia heistä on Britanniasta.j

Espanjan ympäristöministeriö on lähettänyt vesille partioita hakemaan vaaralliset otukset pois jotteivat ne ajautuisi rantaan.

"Olemme yllättyneitä äkillisestä ja räjähdysmäisestä kasvusta tämän lajin määrässä", sanoi professori Just Bayle, johtaja Marine tieteiden UAsta. "Ne ovat keskittyneet alueille jossa on alempi veden suolaisuus, kuten Deniaan, jossa makeaa vettä virtaa mereen."
Espanjan pohjoisosassa Atlantin rannikolla yhdeksän rantaa olivat väliaikaisesti kiinni viikonloppuna jolloin mahdollisesti tappava Portugalin Man o'War bongattiin Asturian rannikolla.

Viime vuosien on ollut valtava kasvu määrä johtuu ilmaston lämpenemisen vaikutukset ja liikakalastus luontaisten saalistajien ja kesäisin kymmeniä tuhansia lomailijat joutuvat hakemaan hoitoa pieniä pistoja. 
Lähde: Daily Telegraph