20.8.2010

Koira matkailuautossa

Matkailuauto on kuin toinen koti ja siellä on tilaa jokaiselle perheen jäsenelle. Lähes puolet kaikista lomanviettäjistä valitsevat loman lemmikkieläimen kanssa. Loppujen lopuksi koira on osa perhettä, ja monikaan ei halua jättää ystävää kennelliin lomamatkan ajaksi. 


Muutamia asioita on hyvä ajatella ennen kuin lähtee reissuun koiran kanssa. Ennen lähtöä koira on totutettava matkustamaan matkailuauton kyydissä.
Aluksi voi koiraa ajeluttaa lyhyemmillä matkoilla ja pikku hiljaa ottaa mukaan pidemmille reissuille. On hyvä varmistaa ettei koira pääse itsekseen ulos autosta. Koira on hyvä laittaa talutushihnaan ennen kuin avaat oven ja päästää hihnasta vasta suljettuasi auton ulko-oven. Tuulettaessa autoa on hyvä varmistaa ettei koira pääse ulos itekseen myöskään asuntoauton ikkunoista. Tämä koirasi turvallisuuden vuoksi. Asuntoautolla pysähdytään usein p-paikoille moottoritiellä tai keskelle kaupunkia, irti juokseva lemmikki on silloin vaarassa.


Koiralla on mukavampaa jos autossa on mukana omia hajuja, joten oma nukkumisalusta, peitto, lelu jne kannattaa ottaa mukaan autoon. 


Ennen matkalle lähtöä on käytävä eläinlääkärissä ja varmistettava, että lemmikillä on kaikki vaadittavat rokotukset, mikrosirut jne. kunnossa. On myös hyvä varmistaa, että koira on terve ja riskit matkustaa sillä näin pienemmät. Matkan aikana on hyvä silmäillä aika ajoin eläinlääkäreitä ympäristöstä tai internetistä kaiken varalle, jos hätä iskee. Jos oleskelee pidemmän aikaa samalla paikkakunnalla on yleensä melko helppoa löytää eläinlääkäri. Ennen matkaa, riippuen kohde maasta kannattaa myös varmistaa onko jotain erityisiä lääkkeitä joita koira tarvitsee matkan aikana.


Autossa koiralla olisi hyvä olla turvavaljaat, jottei äkkinäiset pydähdykset liikenteessä vaaranna koirasi terveyttä. Matkan aikana on pidettävä säännöllisesti levähdytaukoja, venyteltävä koiran jäseniä ja annettava sille riittävästi vettä.  On suositeltavaa pitää tauko 3 tunnin välein. 


Leirintäalueelle saavuttaessa on hyvä varmistaa, että lemmikkieläimet ovat sallittuja tuoda sinne. Useimmat leirintäalueet ovat rajoittaneet eläinten määrää ja se voi olla vain yksi koira per autokunta. 3 tai 4 koiran kanssa on vaikeaa löytää leirintäaluetta. Mukana on oltava kakki pussit ja koira on pidettävä aina kytkettynä. Koira ei saa myöskään häiritä muita ihmisiä alueella. 


Lemmikin kanssa on mukavaa matkustaa ja kokea asioita yhdessä.