23.8.2010

Espanjalaiset viinit


Espanjassa viiniä on tarjolla päivittäin keskipäivän aterian yhteydessä sekä päivällisellä.  Pullo avataan ja asetetaan keskelle pöytää kaikille jaettavaksi ja sen katsotaan olevan osa ateriaa, kohteliaisuus ruokaa kohtaan.

Teini-ikäiset saavat miedon sekoitusviinin gaseosalla tai porevedellä laimennettuna, se on merkki siitä, että he ovat melkein aikuisia. Jokainen espanjalainen perhe tuntee jonkun, jolla on Bodega tai viinikellari ja joskus saa tavallisen, merkitsemättömän pullon pöytään nautittavaksi. 

Laadukkaita Espanjan viinejä ei ole vaikea löytää Espanjassa tai missä päin maailmaa tahansa. Tämä johtuu siitä, Espanja on merkittävä viinin valmistaja maailman viinintuotannossa, ei vain kuluttajana. 

Viinillä on ollut tärkeä rooli espanjalaisen keittiön ja kulttuurin parissa jo roomalaisista lähtien. Espanja on kolmanneksi suurin viinin tuottaja Ranskan ja Italian jälkeen, ja Espanjan ulkomaankauppainstituutti (Instituto Español de Comercio Exterior, ICEX) mukaan viljelevät noin 1,2 miljoonaa hehtaaria (2,96 miljoonaa hehtaaria) rypäleistä, joista lähes 98% on viinin tuotantoon. Vaikka ranskalaiset ja italialaiset viinit ovat hyvin suosittuja, Espanjalla on edelleen suurin maa-ala viininviljelyssä Euroopan unionissa ja maailmassa. Lisäksi kolmen suurimman tuottajan kesken, Espanja on ainoa, jonka tuotanto on kasvussa. 

Espanjan viinintuotantoalueet 

Mitkä alueet Espanjassa tuottavat viiniä? Tällä hetkellä, Espanjassa on 73 aluetta, jotka tuottavat laatuviinejä ja lukuun ottamatta Cantabrian ja Santanderin alueita, Denominación de Origen tai alkuperämerkintää joka on itsehallintoaluetta. Yli puolet Espanjan viinin kokonaistuotannosta on peräisin Castilla-La Manchasta, jonka jälkeen Katalonia, Extremadura ja Valencian alueet seuraavat perässä. La Rioja ja Kastilia ja Leónin sijoittuvat viidenneksi ja kuudenneksi viinin valmistuksessa, vaikka ne ovat luultavasti tunnetuimpia alueita punaviinin valmistuksessa.