22.8.2010

Espanjalainen Omeletti


Ei epäilystäkään, Tortilla Española tai espanjan munakas on yleisimmin tarjolla lautasella Espanjassa. Sitä kutsutaan myös Tortilla de Patata tai peruna munakkaaksi. Baarit ja kahvilat tarjoilevat sitä tapaksena tai alkupalana, mutta se on toiminut usein kevyenä illallisenakin. On olemassa paljon muunnelmia tortilloista ja omeleteista tässä yksi niistä:

Valmistus aika: 10 minuuttia 

Keitto aika: 25 minuuttia 

Aika yhteensä: 35 minuuttia

Ainekset: 

6-7 keskikokoista perunaa kuorittuna 1 kokonainen keltasipuli 5-6 isoa munaa 2-3 kupillista oliiviöljyä Suolaa maun mukaan Valmistelu:
Tulee 8-10 annosta alkupalaksi. 5-6 annosta toimii pääruokana. 

 Leikkaa kuoritut perunat puoli pituussuunnassa. Sitten viipaloi peruna paloina noin 1 / 8 paksuus. Varmista että kappalleet pysyvät yhdessä. Ei tarvitse leikata perunoita paperin ohuiksi.

Kuori ja silppua sipulia 1 / 4 osa. Laita perunat ja sipuli kulhoon ja sekoita ne yhteen. Suolaa seos. 

Suuri, tarttumaton paistinpannu, lämmitä oliiviöljy keski kuumuudelle. Kaada perunaan öljyä ja varmista, että kuumuus on sopiva ja se käristyy. Lisää koko peruna ja sipuli seos paistinpannulle, levittää niitä tasaisesti. Öljy on lähes kauttaaltaan perunoiden päällä. Tarkkaile lämpöä jottei perunat pala


Huomaa: Jos öljy on liian kuumaa, perunasta tulee ruskea nopeasti ulkopuolelta, mutta se on silti raaka sisäpuolelta. 

Paista kunnes perunat ovat kypsiä. Jotkut kokit siivilöivät muutaman minuutin ajan seosta, jotta suurin osa öljystä valuu pois. Jos teet näin voit käyttää öljyn uudelleen. 

Riko munat kulhoon vispilällä tai haarukalla. Kaada peruna sipuli sekoitus sekaan. Sekoita suurella lusikalla.

Sekoita peruna sipuli sekoitus jälleen ja levitä tasaisesti. Sitten voit varovasti nostaa toiselta puolelta munakasta ja tarkistaa, josko muna on hieman "ruskistunut." Sisällä seoksen pitäisi olla täysin keitetyn ja muna edelleen vuotava. 

Kun seos on ruskistunut, käännä se toiselle puolelle. Varovasti. Laita suuri lautanen (12) ylösalaisin paistinpannuun. Yhdellä kädellä paistinpannun kahvasta kiinni ja tasaisen nopeasti munakas laskeutuu laatalle. Aseta paistinpannu takaisin liedelle ja laita tarpeeksi öljyä kattamaan pohja ja sivut  - n. 1,5 tl. Anna lämmitä 30 sekuntia. Liu'uta munakas (joka on luultavasti vielä vähän löysä), paistinpannuun. Anna munakkaan paistua 3-4 minuuttia. Katkaise lämpö ja anna munakkaan vetäytyä 2 minuuttia. 

Liu'uta munakkaan päälle lautanen. Voit tarjoilla sen pääruokana, viipaloida se 6-8 kappaleeseen kuin kakun.Tarjoa viipaloitua Ranskan leipää sen kanssa. 

Jos munakas tulee aperitiiviksi, viipaloi patonkia paloiksi noin ½ cm siivuiksi. Leikkaa munakas  ja laita pala päällekkäin leivälle.