Välimeren puutarha

Kukaan ei voi kieltää, etteivät puutarhat olisi erityisiä paikkoja. Kukkien tuoksuttelua, lintujen tarkkailua keittiön ikkunasta tai ajan kuluttamista istuskellen ulkona aurinkoisena päivänä. Asuitpa sitten talossa tai  pienessä asunnnossa jossa on vaatimaton parveke voit luoda ikioman välimeren tyyssijan värein, tuoksuin ja sopivin kasvi valinnoin. 
 
Helteisessä Espanjassa puutarhanhoito vaatii ahkeruutta ja aivan kuten Suomessakin tietämystä sopivista kasveista liittyen ilmastoon ja olosuhteisiin. Haittapuolena on, että saatat käyttää rahaa kasveihin ja pensaisiin vain huomataksesi, että epäonnistuit tässä auringonpaahteessa. Aloittelevana puutarhurina olen silmäillyt tarkkaavaisena naapureiden ja tienvarsien istutuksia. Aika helposti pystyt poimimaan vinkkejä siitä mitkä kukat ja kasvit näyttävät vielä hyvältä usean helle viikon jälkeen. Ja käydä puutarhaliikkeestä ostamassa samanlaiset.



On joitakin käsittämättömän kestäviä kasveja ja pensaita, jotka kasvavat ja kukoistavat hyvin vähällä vedellä. Samaan aikaan, kun hoidat puutarhaa kannattaa ehdottomasti harkita kierrätys veden käyttämistä kastelussa, jos mahdollista. Useat Espanjalaiset valuttavat vesiään suoraan puutarhaan. Itselleni ei ole vielä selvinnyt mistä tuo kaikki vesi tulee.....olen kuullut myös pesukoneiden poistovesien valutuksesta luontoon jos käytetään ekologisia pesuaineta...

Kun hoidat puutarhaa armottoman auringon alla opit nopeasti nauttimaan makeasta loikoilusta varjossa. Katokset ja päivänvarjot ovat aina järkevä investointi ja niitä löytää edullisesti Supermarketeista ympäri Costa del Solia.


Pienelle terassille sopii hyvin markiisi, kun taas pieniin puutarhoihin sopii varjostavat puut, kuten sitrushedelmien perhe. Välimeren puutarha näyttää houkuttelevalta ja sitruspuita on helppo hoitaa. Espanjassa puutarhoihin rakennetaan kastelujärjestelmät. Ne kulkevat maan pinnalla ja käynnistyvät yleensä illalla auringon laskettua noin tunnin ajaksi. 



Pihallamme kiertää kaksi kastelujärjestelmää, toinen sitruspuille ja toinen pihan kukka puutarhalle. Mitä enemmän kasvit saavat vettä sitä nopeammin ne kasvavat ja sitä enemmän sinulla on töitä puutarhassa:) Ahkerana puutarhurina aloitin kukkien hoidon säännöllisellä kastelulla aamuin illoin. Olin siistinyt pensaita ja ruusupenkkejä ja nyppinyt rikkaruohot pois istutuksista. Reilun kastelun vuoksi sain tehdä koko urakan uudelleen viikon päästä....nopeasti opin hillitsemään puutarhan kastelua. Nyt käynnistän kastelujärjestelmän ainoastaan illalla. 


Ruukkukasveja näkyy parvekkeilla, patioilla, portaikoissa ja ikkunalaudoilla. Kauniilta näyttää, mutta osa kukista ei kestä suorassa auringon paahteessa. Kävin ostamassa paikallisesta puutarhaliikkeestä Pelargonioita joita Espanjassa näkee paljon. Aluksi sijoitin ne ikkunalaudoille ympäri taloa. Juu, näytti nätiltä, mutta paahteisimmilla ikkunoilla kukat kärähtivät muutamassa päivässä, joten siirsin ne puolivarjoiselle terassille. Nyt kukat voivat hyvin....kuulin myös, että punainen väri on huono valinta eivätkä ne pärjää auringossa niin hyvin. Tottakai, ostin punaisia kukkia! 


En ole aikasemmin ollut kovinkaan innostunut yrteistä ja maustekasveista, kun niitä sitten löytyi omasta puutarhasta ne rupesivat kiinnostamaan. Puutarhassamme kasvaa suuri laakerinlehtipuu, rosmariinipensaita sekä minttua. Mintut tuoksuvat voimakkaasti ja kissamme Leevi tuntuu viihtyvän niiden luona hyvin. 


Sitrushedelmäpuista voin oikeastaan kertoa vain sen, että tunnistettavasti sieltä löytyy ainakin sitruunapuu:) Muutaman puun hedelmiä en tunnista. Isäntämme kertoi kyllä mitä ne ovat, mutta espanajan kielinen sana unohtui ennen kuin pääsin Googlettamaan sen, enkä ole saanut selvitettyä hedelmien nimeä sen jälkeen. Hedelmän maku oli vieras. Ja niitä ei ole montaa tullut syötyä...Sitruunoita onkin sitten tullut käytettyä enemmänkin juomissa ja ruoan laitossa. 




Espanjan maaperä on erittäin kuivaa ja hiekkapohjaista. Hiekkaa lentää paljon ilmassa tuulen mukana ja pihakalusteita tuleekin putsailtua lähes päivittäin. Tilanteeseen saattaa vaikuttaa myös maanviljely, eläinten laidutaminen ja rakennustyöt ympäristössä:) 


Välimeren puutarha on kiehtova ja mielenkiintoista oppia uusia asioita puutarhanhoidosta. Onkin jännittävää katsoa kuinka moni pensas ja puu säilyttää lehtensä myös talvikaudella. Muistelen, että näin vuodenvaihteessa appelsiinipuut täynnä hedelmiä ja lehdet tietysti olivat puissa....ehkä pihamme sitruunapuu säilyttää vihreytensä talvellakin?