15.7.2010

Muokkaa liiketoiminta elämäntyylisi ympärille

Onko yrityksesi rakennettu elämäntyylisi ympärille? Vai onko elämäsi rakennettu yrityksesi ympärille?


Bhutanin kuningas Jigme Singye Wangchuck esitti radikaalin ajatuksen siitä, että maan menestystä ei pitäisi mitata sen bruttokansantuotteesta. Hän ehdotti, että mitataan onnistumista kansakunnan onnellisuudesta. Hän huomautti, että jos ihmiset eivät ole onnellisia, sillä ei ole väliä kuinka terve maan talous on. No, miksi aloittaa oma business?
 
Etsitkö rahaa tai vapautta? Haluatko hallita aikaasi ja elämääsi? Haluatko päästä pois oravanpyörästä ja yritysmaailmaailmasta? Ehkä haluat vapauttaa itsesi viitenä päivänä viikossa ahdistavasta kopista ja käyttää enemmän aikaa perheen kanssa. Vai haluatko itse valita työskentelyyn käytetyn tuntimäärän ja käyttää enemmän aikaa harrastuksiisi.

 Kaikki riippuu siitä, millaiseksi rakennat oman liiketoiminnan. Jos valitset joitakin sääntöjä alusta alkaen, määrität mm. mitä haluat tehdä ja milloin. Sekä päätät yleensä mitä haluat tehdä elämässäsi.

Kuvaa ihanteellinen elämäntapa. Haluatko viettää lomat muissakin maissa? Haluatko työskennellä iltaisin ja pelata päivällä golfia? Haluatko yöpyä ski chalet huoneistossa Alpeilla kuukauden joka kevät? Vai haluatko asua ulkomailla, mutta työskennellä kotimaan asiakkaiden kanssa? Kirjoita ylös mitä yrityksesi avulla voit tehdä ... millainen elämäntapa mahdollistaa sen ja miten yrityksesi tulisi toimia jotta voit pyörittää sitä haluamallasi tavalla.

 

Seuraavaksi kirjoita miten ja milloin työskentelet. Pidätkö kokouksia asiakkaiden luona? Vai haluatko pitää palaverit tietokoneen näytöllä? Haluatko tehdä työmatkoja? Vai oletko onnellinen koti-ihminen? Haluatko myydä fyysisiä tuotteita? Vai haluatko myydä ladattavia tietoja tuotteista tai ohjelmistoja ... ja välttää varastointia? 
 
 

Kuulostaa helpolta, mutta sitä se ei aina ole....kokemuksesta voin sanoa, että vie vuosia muokata yritystoiminta pelaamaan yhteen oman elämäntyylin ja ajankäytön kanssa. Jotta saat sovitettua kitkattomasti yhteen halumasi työtuntimäärät ja sisällytettyä kaiken liiketoimintaan liittyvän ja tarvittavan työn siihen olet mestari. 

Kaikki tietävät, että jokainen yrittäjä kertoo liiketoiminnan ykkös haasteena olevan resurssitekijät eli ajan, tunnit eivät riitä vuorokaudessa. Jos yritystä pyörittää yksin on kaikki työ tehtävä itse, asiakaspalvelu, sähköpostit, tilausten käsittely, muut hallinnolliset työt jne. Pienikin yllättävä keskeytys työpäivässä vie työtuntejasi auttamattomasti eteenpäin ja huomaat illan jo saapuneen. 


Asiakkaitakaan ei voi käskeä tekemään asioita sinulle sopivaan aikaan tai pyytää soittamaan kahden viikon päästä uudelleen...Aina voit tietysti määrittää aukiolo ajat puhelinpalvelulle. Toivoisit, että asiakkaat olisivat ripeitä asioissaan, mutta aina on mukana tarinaniskijää ja puhelu venyy tunnin pituiseksi....tekniikka ei ehkä pelaa jne. 


Tottakai liiketoiminnan voi rakentaa niin, että pystyt työskentelmään ympäri maailmaa, matkustelemaan ja tekemään töitä samalla, mutta sekään ei ole itsestään selvyys, että kaikkialla löytyy 3G -verkkoa, jos et sitten valitse kohteita sen mukaan. 

Liiketoiminnan pystyy rakentamaan Lifestylin ympärille, mutta se ei käy käden käänteessä ja suunnitella kannattaa jo alussa tarkasti miten toiminnan haluaa toteuttaa. Tottakai, vastoinkäymisiä on ratkottavana matkan aikana, mutta mahdotonta se ei ole:)
Kuva. Työskentelyä asuntoautosta käsin viime kesänä Ranskassa.