21.6.2010

Keramiikka Andalusiassa

Malagan keramiikka on tunnettu sen metallisesta äänestään. Sevillian Triana on pitkään ollut keramiikan keskus, kuten myös Cordoban maakunnan Lucena ja La Rambla. Granadan keramiikan keskus Fajalauza on myös legendaarinen.
Almerian maakunnassa on kaksi kaupunkia, Jimena ja Huelvan maakunnan kaupunki Trigueros jotka tuottavat hienoa käsintehtyä keramiikkaa. Jaen maakunta on kuuluisa keramiikan tuotannostaan Bailén ja Andújarin alueilla. Ehkä kauneimmat mallit ovat Granadassa, hyvin säilynyt maurien tyyli, ja jäljennökset on tuotettu Sevillassa 1700 ja 1800 luvun tyyliin. Cordoban savenvalajat ovat kuuluisia jäljennöksistään maurien ajan kalifaateista, koristelaatoista (Kalifaatit = maurien ajan dynastia suku).

Koriste keramiikka Malagassa 


Perinteinen keramiikka on menettänyt paljon sen merkityksestään jokapäiväisessä elämässä, koska muovi ja alumiini ovat osittain sivuttaneet sen, vaikka laatat ja tiilet ovat edelleen laajalti käytössä, samoin kuin vesi kannut ja kukkaruukut, lasitetut saviruukut ja kulhot vaativat tekijältään taitoa ja omaperäisyyttä. Nykyinen tuotanto kattaa monenlaisia tekniikoita, mukaan lukien perinteiset lasitteet ja viimeistellyn muotoilun. Usein niitä käytetään koristelussa, kuten koristeina talojen seinissä ja pihoilla: uima-altaissa, kirjain laatoilla nimettyinä kadunniminä ja liikkeiden merkkeinä.
Nykyajan keramiikka Andalusiassa
Perinteistä keramiikkaa löytyy Andalusiassa myös muutamista nykyaikaisista käsityöläisten studioista jotka ovat piilossa maaseudulla. Nämä studiot tuottavat ainutlaatuisia, moderneja menetelmiä, kuten "hand-thrown" studio keramiikka, jotka ovat pääasiallisesti astiastoja, mutta myös yksittäisiä kappaleita. Sulatustekniikka tuottaa myös kiehtovia tuloksia.