28.6.2010

Härkien Pamplona - suuri festivaali

Pamplonalla on pitkä historia, se perustettiin aluksi roomalaisten leiriksi, jossa oli tarkoitus pitää silmällä Baskimaata ja Irunaa. Se sijaitsee Arga joen alajuoksulla Pyreneillä, Pamplona on sekoitus vanhaa ja uutta. Maakunnan pääkaupunki on Navarra ja se tunnetaan maailmalla Fiesta San Ferministä, johon sisältyy vuosittainen härkien kanssa juokseminen. Fiesta on kuuluisa kahdesta asiasta joita sen aikana nähdään runsaasti: härkiä ja alkoholia.  

Espanjassa asunut kirjailija Ernest Hemingway toi aikoinaan muun maailman huomion Pamplonaan. Viime aikoina suositun 1991 luvulla tehdyn Hollywood-elokuvan Kaupunkicowboyt, kohokohtana on Fiesta San Fermin ja ehdottomasti härkä juoksu. 
 
"Encierro", tapahtuu joka aamu klo 08:00 7.7 alkaen aina 14.7. saakka vuosittain. Sonnit, joita käytetään härkätaisteluissa päästetään myöhemmin illalla kadulle. Kuka tahansa voi osallistua härkä juoksuun Pamplonassa. Valitse vain sinulle sopiva paikka 830 metrin matkalta hyvissä ajoin. Puinen aita merkitsee juoksu reittiä ja liikenneministeriö ampuu kello 08:00 ensimmäisen raketin jolla varoitetaan muita ihmisiä. Kun kaikki sonnit ovat kadulla ammutaan toinen raketti lähdön merkiksi. Sitten hauskuus alkaa. Jokainen, joka on koskaan osallistunut härkä juoksuun sanoo sen olevan yksi mielenkiintoisimmista asioista jonka he ovat koskaan tehneet. Jos päätät juosta sonnien Pamplonassa tärkeintä on muistaa, että vaikka olisit Olympiatason pikajuoksija, et voi päästä pakoon niitä. Paras konsti on pitää vähintään 50 metriä välimatkaa ennen riehaantuneita sonneja ja olla valmiina hyppäämään aidan yli, kun alat hengästymään ja sonnit tulevat lähemmäksi! 
 
 

Majoituksen saaminen Pamplonasta festivaalin aikana voi olla melko haastavaa! Useimmat ihmiset varaavat majoituksen vähintään vuoden etukäteen. Aina voi valita myös, nukkuuko omassa autossa tai vain pysyy pystyssä koko yön ja juhlii! 
Lentolippujen saaminen ei ole ongelma. Halpalennot lentävät säännöllisesti Bilbaon kentälle ja San Sebastianiin. Ne ovat parempia vaihtoehtoja kuin lentää suoraan Pamplonaan. Vain lentoyhtiö Iberian lentää sinne ja maksaa tietysti enemmän. 

Olitpa menossa jännittävää Fiestaa katsomaan, kokemaan nähtävyyksiä ja Pamplonan tunnelmaa tai molempia, et tule pettymään.