20.6.2010

Andalucia

Andalusia on luultavasti yksi autenttisin alue Espanjassa ja ehkä koko Euroopassa.
Kuvittele, härkätaistelijat, ihmisiä täynnä olevat rannat, flamenco, valkoiset kylät, luolatalot rakennettuina kallioiden sisään. Uskonnolliset kulkueet, tapakset ja sherryn, kaiken tämän löydät Andaluciasta. 


Andalucia koostuu kahdeksasta maakunnasta, jotka ulottuvat yli Etelä-Espanjan aavikon Almeriasta Portugalin rajalle länteen saakka. Alueen jakaa kahteen osaan suunnilleen puoliksi Espanjan pisin joki, Guadalquivirin. Autonominen Andalusia on kytketty muuhun Espanjaan nimellä "Desfiladero de Despenaperros". 


Roomalaiset rakensivat kaupunkeja tänne, joita he kutsuivat "Baetica" joista Cordoba, alueen maurien aikainen pääkaupunki ja Sevilla ovat ehkä parhaiten tunnettuja. Roomalaiset ja maurit viipyivät pisimpään Andalusiassa ja tänä päivänäkin on yksi hienoimmista arkkitehtuurin mestariteoksista "Mezquita" Cordobassa ja tietenkin hämmästyttävä palatsi "Alhambra" Granadassa. 


Luettelon ykkösenä paikoista joissa kannattaa vierailla Andalusiassa on maurien palatsi Alhambra Granadassa, 1300 vuotta arvokasta perintöä! Seuraavaksi tulee katedraali ja La Giralda Sevillassa. Maurien kristikunnan voitonriemu ja sankaruus elää siellä yhä.  Seuraavaksi listalla on palatsi Real Alcazar Sevillassa myös. 


Sitten kannattaa suunnata Maurilaisen Espanjan ensimmäiseen pääkaupunkiin Cordobaan ja siellä "La Mezquita"an. Rannikolla löydät historiallisen foinikialaisten perustaman satama kaupungin Cadizin. Sen sanotaan olevan Espanjan vanhin kaupunki. Ja tietyn mysteerin sanotaan leijailevan yhä sen yllä.
Jos katsomme joitakin enemmän alueellisia nähtävyyksiä yksi niistä on Ronda, valkoisten kylien Andalusian helmi. Ronda on rakennettu valtavan jyrkänteen laidalle ja sen jakaa kahtia Tajo Gorge rotko. On väitetty, että Rondassa syntyi moderni härkätaistelun tyyli ja säännöt. Rondassa asui myös aikanaan Ernest Hemingway. Andaluciasta löydät myös Sherryn valmistuksen pääkaupungin Jerez de la Fronteran.

Rannikkoalue tunnetaan yleisemmin Costa del Solina ja siellä näet kaikki Espanjan hienoimmat lomakohteet, joissa usean miljoonan punnan jahdit täyttävät satamat ja jetset näyttäytyy iltaisin. 

Maakunnan länsiosasta löydät laajan kosteikkojen alueen, delta Guadalquivirin, jossa on yksi maailman tärkeimmistä kosteikkojen suojelualueista Wildlife - Parque Nacional del Cote Doñana. Málagasta pohjoiseen löydät korkean kalkkikivitasangon, kansallispuisto El Torcal de Antequeran jonka maisemat muistuttavat kuun pintaa. Alueella kiertää lyhyitä patikointireittejä.


Lopuksi, Andalucia on monipuolinen maakunta, jossa voit nauttia rantalomasta, vaeltaa kansallispuistoissa, ratsastaa merenrannalla, surffata etsiskellen täydellistä aaltoa, lähteä maasturisafarille, piipahtaa Marocossa, vierailla Gibraltarilla, kokeilla huvi- ja vesipuistojen vauhdikasta menoa, liidellä yöperhosena discoissa tai istuskella brittipubissa, hemmotella itseäsi kylpylöissä, shoppailla edullisia kenkiä, koruja ja tuliaisia tai vaikkapa lähteä välimeren risteilylle katsomaan valaita ja delfiinejä. Valinta on sinun!